Friday, December 19, 2008

tHe BeSt tRiP eVeR!!! [JaPaN 2008]

~actly this post aku copy balik je from my friendster blog. rase2 nye blog kat friendster tu macam dah nak kne tutup je,that's why la aku transfer dlm blog ni...hehehehe...anyway, enjoy la membaca posting aku yang panjang macam telenovela ni... =)


ohaiyo gozaimasu!! konnichiwa!! konbawa!!~


finally,i’m back to MALAYSIA! Tanah tumpahnya darahku…cewahh.. afterall, the trip was a success! alhamdulilah,we all slamat pegi n slamat balik. even though macam2 probs yg we all hadapi kat sane, we still manage to handle it. thank god! :)


so, for this time posting, aku nak story mory sket la experience yg aku dapat sepanjang 9 ari kitorang berada di negara matahari terbit tu. firstly, this trip was handle by MPDS Saujana USM especially for sape2 yg penah jadi exco MPDS.actly aku bukannye exco pun,but thanks to my rumet,SHAZA, die yg invite aku join this projek. as long as aku leh wat kerja utk projek jepun ni,x kesah la.. sangat2 berterima kasih kat shaza for giving me this opportunities.kalo x, memang x merasa la aku nak menjejakkan kaki kat negara jepun.. :p


kitorang pegi jepun on the 22nd november 2008.bertolak dari USM ke Penang International Airport kul 5.30am.malam tu memang dah x tido.macam2 prasaan ade.excited,nervous,sedey,happy…xtau nak describe camne.agak kalut gak pagi tu.nak kmas2 barang lg,nak kne kmas bilik..adeh,sangat penat.tp excited pnya pasal,x trasa la kepenatan tu..poyo je ayat.hahaha.. then,we all sampai airport penang dlm kul 6 lebey camtu.lepas dah setelkan pasport, luggage n everything,we all check in.our flight kul 7.20am.fuhhh..nervous nye..for the 2nd time aku naik flight.1st time aritu naik kejap je.from ipoh to subang.tu pon zaman bile tah…hehehe.kali ni kitorang akan transit from penang to bangkok 1st.naik thai airways.lebey kurang dlm sejam lebey.ya allah…sangat la bosan. nasib baik sejam je.dah la aku dok seblah sensei soeda ngan huda.x bnyak nak borak.tatau nak borak pe..dlm flight tido jela..bangun tido makan tido balik.. huhuhu..lepas dah sampai bangkok airport, we have to stay for another 2 hours before 2nd flight to nagoya.naik thai airways lg. kali ni aku tukar tempat ngan awi.so,dok dengan shaza and cik raz.ade gak member nak borak.xdela bosan sgt.flight kali ni takes time about 5 hours.perghhh..lame giler! kematu punggung.xtau nak watpe dlm tu.sik bek makanan dlm flight sedap.hahaha. ohye,ade steward hensem!! cuci mate gak la..hehehehe.. :P


finally,kitorang menjejakkan kaki ke jepun lebey kurang kul 9pm waktu jepun.beza waktu ngan malaysia sejam je..so,x trase la sangat.tp skang early winter.so,waktu siang die pendek je.kul 5 kat jepun dah macam kul 8pm waktu malaysia.ohye,kat jepun kitorang stay kat NANZAN UNIVERSITY SETO CAMPUS.stay kat sane dlm 4 hari.the weather is so cold.even xde salji,agak sejuk la bg kitorang yg x biase ngan weather kat sane. kuar bilik je pagi2,mulut berasap!! wahhh…bestnye!! hehehe… sejuk2.. nak mandi pagi seksa btol..sik bek ade air panas.. kalo x mmg dah x mandi la…lalalalala.. :p


23 nov 2008: pagi tu kitorang bekfes kat cafe nanzan uni. makanan diorg mmg sgt la bnyak dan berkhasiat. memang mesti kne ade salad, dessert.. patut la org jepun ni long lives.. 2nd day kat jepun kitorang pegi ke obara mura,kat cni ade washi art museum.kitorang blaja care nak wat paper fan.gune ketas drpd pokok ape tah.dah lupe.gune spesel pokok la.. pastu kitorang jalan2 lagi gi expo aichi 2005.tempat ni mmg sangat besar dan best! very environmental-friendly.inilah tujuan projek kitorang dtg cni.to learn something about environment.how japanese people manage their environment.suhu kat cni sgt sejuk, even ade cahaya matahari, tp still sejuk gak.. angin sejuk..best!! temperature kat sane lebey kurang 10-12 degrees. hahaha.. kat expo aichi museum ade macam2 mende kat dlm tu.. rasenye kalo bg mase 2 ari pon x abes kitorang nak ronda.. just pegi melawat sket2 je..okla tu… ;) kitorang blk hostel dlm kul 6.30 pm.. time ni dah mcm kul 9pm waktu malaysia..mmg dah gelap.


24 nov 2008: then, the next day,kitorang still in nagoya.kali ni nak gi sakae.kitorang gi naik subway.kat malaysia lebey kurang cam LRT putra la.jauh gak perjalanan.dekat 10 stesen baru sampai sakae.first2,kitorang gi 100 yen shop.ape lagi.shoping sakan la..hehehe.100 yen kat sane lebey kurang rm3.80 dwet malaysia.tp x shoping bnyak pon.yela,bawak dwet pon cukup2 utk tambang pegi n balik je..:p pastu sempat la meronda kat town.sayangnye,time tu ujan..perghh..lagi sejuk! ok gak la.merase gak ujan di negara jepun.hehehe.sensei bawak kitorang gi jalan2 kat shoping mall before blk naik subway.kali ni x bli pape pon,tangkap gambo je bnyak2..ha,lupe nak cite.susah gak la kitorang nak carik makanan kat sane.yela,x sume makanan halal kan.slalu kitorang mkn onigiri (rice ball), sushi ngan udon! sedapnye!! kne gune khidmat sensei or ann before membeli since they know how to speak japanese.hehehe.ohye,kitorang gi gak environmental learning center.tgk tempat ni cam bese je.tp bile dah masuk,marvellous! very high-tech! kitorang masuk virtual studio die.pergghh..kagum.interactive learning.best.kalo la lecture kat usm wat cam ni,sure ramai yg cemerlang! hahahaha.. pas masuk virtual studio, kitorang blaja plak camne nak wat our own keychain. yay!! actly, environmental learning center ni utk budak2 n jr high skool je,tp kitorang exception.bagus btol org jepun ni.drpd kecik lg diorg dah teach their kids to take care of the environment.sbb tu negara diorg bersih and very environmental friendly.okla,pas dah penat berjalan and belajar,kitorang pon balik.sampai je hostel,dah kne prektis mnari plak.utk malaysia night and persembahan utk nanzan uni and aichi uni.mmg pnat la..aisehh..masuk tido pon awal.kul 12 waktu jepun dah tido. (11pm waktu malaysia)


25 nov 2008: kali ni kitorang ke kyoto plak! yehuuu!! naik bas je.3 jam perjalanan.the scenery is very picturesque! :) skang kan early winter.so, late autumn la.daun pokok kekuningan, kemerahan, keorenan..daun berguguran.. kitorang agak bertuah sbb leh tgk musim autumn and at d same time nak masuk winter.kalo kitorang stay lame sket lg,sure leh tgk salji.huhuhu. ok,kat kyoto ni, kitorang gi melawat temple.1st kiyomizu temple.wow…mmg sgt cantik dan menarik.mmg ramai org dtg visit.even japanese people pon ramai yg visit.kat cni kitorang x sempat pon nak mkn.sbb bnyak sgt abeskan mase tgkap gambar n shoping! :p the next place we visit is kinkaku-ji temple.also known as golden pavillion.this temple is made up of gold! really! tp xleh masuk pon…tgk dari luar je.yela,kalo leh masuk,mau abes kne kikis gold kat situ.hehehe..time ni pon ujan.tp xkesah la.kitorang tetap enjoy! aku,shaza,ann ngan ezzah.geng meronda aku.hehehe.best2! pas dah melawat temple,kitorang gi mkn plak kat arashiyama restaurant.makan soba,sushi n nasi jepun.oishi!! perut aku leh trime la makanan tu.hehehe..sedap2!! pas dinner,shoping kejap kat kedai depan tu,and baru balik hostel.penat and trus tido…zzZZZZ


26 nov 2008: pagi ni kitorang xde prog pape.so,after brekfes,start prektis tarian utk persembahan kat nanzan uni ptg nnt.so far,sumenye ok.kat nanzan uni ade persembahan tarian malaysia such as joget,zapi,malaysia truly asia n dikir barat.diorg sgt enjoy wat dikir barat.huhuhu..after that,kitorang ade discussion ngan bebudak nanzan uni to discuss about environment.tp bebudak ni amik course management.so,diorg tatau sgt la psl environment.stakat sket2 tu bley la..ermm..x bnyak sgt input yg kitorang dpt.alamak!! dah kul 5pm!! kitorang sume kne berpisah and ikot host family masing2. 1 family 2 org. aku stay ngan yana.fuh…nervous giler nak jumpa host family.b4 bertolak gi jepun, aku dah emel die.name mak angkat aku mizuno.tatau la org nye camne kan.. jeng3!! tiba la mase yg dinantikan..dub dab! dub dab! and here she comes…. mizuno-san!! woahhh…she’s pretty! looks young eventhough she’s already 53 years-old! after met with her,i’m not so nervous.she’s kind.die bley speak english walopun kadang2 die ckp die x terer sgt.okla.aku ni pon bukannye terer sgt pon..huhuhu..for your information,my okaasan is the leader for the host family.patut la b4 masuk dewan tu aku tgk die cam bz je..ingatkan die org yg uruskan mende ni je.rupenye die pon 1 of the host family gak.mmg okaasan nmpak org yg berkerjaya ngan suit die pkai lg..mmg x caye die dah berumur 53 tahun!! pastu die bwk gi umah die kat nagakute town.lebey kurang 20min dari nanzan uni.her husband owns a bicycle shop.bile dah masuk umah die,kaya gak mak angkat aku ni. die ni more to western style. tp japanese culture tu ade lg…ha,nak story ni.mlm tu die ckp nak masak kan kitorang.xtau la die nak masak pe kan.dah siap kuarkan meat la..chicken la.kitorang xleh makan meat n chicken.sbb tatau mende tu halal ke x.cian die.xjd nak masak.then die ajak kitorang mkn kat japanese restaurant or italian food.i rather choose to eat italian food even i dun really like to eat spaghetti.nak wat camne.kalo mkn makanan jepun kang,ade lg meat ke ape ke,lagi susah.so,spagetti pon spagetti la.melantak jela.perut pon dah lapar ni..die bwak kitorang gi “the old spagetti factory”.macam restaurant org kaye.well…normal for them maybe.errmm..sedap gak makan makanan org itali ni.ahak!! :p ade spagetti, pizza, roti.. kenyang gile makan..alhamdulillah… pas dah kenyang makan,sampai je umah,aku dah nak tido.ingatkan dah kul 11pm. rupenye baru kul 9pm.hahaha…giler awal masuk tido.malu 1 hal! :p lepak dlm bilik je mlm tu.kitorang x tido atas katil.tido atas futon.ala,macam tilam nobita tu.sangat sedap.puas je tido..kalo tido gune futon kat malaysia,bley mati kepanasan rasenye…hehehe.umah host family aku ni btol2 kat tgh town.so bising dgn bunyi keta lalu lalang.aku xkesah.bley je tdo dgn nyenyak…zzZZZZ


27 nov 2008: ohaiyo gozaimasu!!! arini kitorang bangun dekat kul 8am.siap2 sume kul 9am baru bekfes dgn okaasan.sian die kne tggu kitorang bangun dlu baru bekfes.huhuhu..plan kitorang pagi ni,nak gi recycle station.okaasan nak bwk gi station tempat die antar barang2 utk recycle.kat sane,rupenye ade tempat barang2 free.ske ati la kalo nak amik.ade baju2, buku,topi.. my okaasan die suh aku amik sweater. die takot aku samui (sejuk)..yela,mmg samui pon.bwak sehelai je sweater.huhuhu..now,it’s shopping time!! okaasan bawak kitorang gi APITA shopping mall…saje jalan2..bukannye nak shoping sgt pon.dwet pon xde..huhuu..actly aku ade bli rantai.hahaha..1890 yen..dlm rm60++ la.same ngan yana.aku bli kaler itam,yana kaler putih.gatal plak tetiba nak bli rantai.perabes dwet je..huhuhu..then,okaasan blanje kitorang mkn aiskrim baskin robbin.yummy!! ohye,time shopping tadi jumpa family kak sha n awi, ngan eka n fazilah..diorg pon shoping kat sane.huhuhu..pas bershoping kitorang blk tukar baju,have lunch and bersiap2 nak g aichi uni plak..ade persembahan malay dance and welcoming party from aichi stdent.sgt enjoy..! ade main games,makan2…persembahan..everything’s so good! dekat kul 5pm the party is over..everybody pulang ke umah host masing2…cambest je diorg ngan host family.ade yg nak wat party kat umah la..kuar gi jalan2 la..hehehe.. before ni sume takot nak dok ngan host family.skang mmg dah mcm family sindri je rasenye..aku pon x kurang bestnye..mlm ni kitorang nak wat tea ceremony, pastu masak tempura n pakai kimono!! yay!! pas dah tukar baju, okaasan ajak wat tea ceremony.oleh sbb die ni western type sket,so,kitorang wat atas meja makan je.kalo pure japanese tea ceremony, kne wat atas lantai, pakai kimono ngan ada adat2..tp okaasan kitorang sempoi je.hehehe.. eiyarkk!! nigai (x sedap)!! tea diorg pahit..diorg mmg x buh gula..tp b4 minum tea tu,kena mkn manisan-macha, biar rase manis sket.ermm…x leh trime..nigai! ok,pas tea ceremony,okaasan ajak masak.goreng kacang,goreng sayur ngan tepung, udang ngan tepung (tempura), sweet potatoes and macam2 lagi.. plus ade udon with soy source n tofu.. bnyak giler makanan! rase sgt knyang!! yummy! oishi (sedap)!!! makan skali ngan otousan.. otousan tatau sgt speak english, so okaasan la yg kne translate.cian die..hehehe.. tp otousan baik gak…die still communicate ngan kitorang.ajar care nak gune chopstick..hahaha.susah btol… :P ok2,after we had our dinner, okaasan pakaikan kitorang yukata (lebey kurang cam kimono la)! yeehaaa…!! 1st time pakai yukata..susah gak nak pkai…okaasan yg tlg pakaikan… aku kaler itam kuning, yana itam merah…kawaii…hehehe…pastu posingla,ape lagi..melaram ngan yukata..rase cam xnak bukak je..tp ape bley watkan,org pnya..huhuhu.. since malam ni mlm terakhir kitorang ngan host family,so kitorang tido lmbat sket.sembang2 ngan otousan n okaasan, plus bg diorg souvenir from malaysia. kitorang bg kain batik, kain pelikat and keronsang. okaasan sgt suke ngan keronsang yana.sbb tu bg kat die.as a souvenir..yana pon xkesah. kitorang tido kul 11pm++ mlm tu.spent time ngan diorg for d last day.huhuhu.cam sedey plak…oyasumi nasai okaasan,otousan…zzzzZZZ


28 nov 2008: ohaiyogozaimasu!!! waahhh…arini last day kat umah host family…sob2!! now kitorang nak blk smula ke nanzan uni hostel.amik barang2 n nak gerak ke kkr nagoya hotel.kitorang 2nd family yg sampai kat sane, after family ain n syahida.pastu family yat n kat.then baru family lain ramai yg dtg.time nak berpisah mmg syahdu sangat.,masing2 dengan host family masing2..yela,baru 2 ari dok dgn diorg,tp diorg sgt baik.dah rase cam family sindri.pasni dah x jumpa lagi..uwaaaa..sgt la sedey…aku ngan yana nanges!!! huhuhuhu…tah la..rase sedey sgt nak tinggalkan okaasan.she’s very kind..uwaaaa!! sedeynye…eyh,tp bukan aku sorang je tau yg nanges..ade lagi yg nanges..huhu..yela,masing2 sedey…goodbye to our host family!!! T_T pas host family dah blk,kitorang packing barang2 n gerak plak ke KKR hotel in nagoya. dok hotel sebilik sorang.perghh…best giler! hahaha.. ptg tu kitorang gi jalan2 lagi kat area sane.melawat nagoya castle.scenery die sangat cantik..tah la.. kalo org len kate cam biase je,tp aku ske gak..ske suasana autumn..sgt cantik!! then kitorang gi plak kat noh theather.tp dah tutup.xde show.so,kitorang juz melawat jela tempat tu.tingat plak cam dlm cite tiger & dragon. huhuhu.. pas dah melawat, kitorang bergegas blk ke KKR hotel.ala,tempatnye dekat je..lintas je jalan,depan tu KKR hotel.hehe.mlm ni d biggest event.malaysia night.we have to give our best for the performance.aku dok 1 meja ngan okaasan n yana.with other makcik n pakcik jepun.huhuhu..okaasan datang! die saje je…aritu die ckp xleh nak dtg..mcm2 alasan die bg..jauh sgt la..nak kne masak utk family la.. tup2..dah ade kat sane…heeeee…i’m very glad!! (^_^) mebe die nak tgk aku perform kot..hahaha..malu2..alhamdulillah…sik bek sume persembahan kitorang mlm tu success…xde pape masalah…everybody did perform well.. yokata!!! :) pastu sempat lg tangkap2 gambar ngan okaasan, ngan kawan2… geng2 budak joget, budak2 zapin, ngan fashion show…

BUDAK JOGET: hani,ann,yat,kat,huda,yani

BUDAK ZAPIN: shaza,kak raha,asma,fazilah,yuni,ain

FASHION SHOW: yana,syahida,fizah,mira,ezzah,husna

best giler ah….over je tangkap gambar..mlm tu pas dah malaysia nite,masing2 penat,tp aku,shaza n ann sempat lagi try yukata yg kitorang dapat time lucky draw td.huhuhu…only 6 person je yg dpt…aku,shaza,yana,mira,syahida,ann… lucky us! tp unfortunately,aku xdpt belt…kne dapat wat lucky draw…tp aku xdpt.. :( xpela…nnt suh mak wat sindri… :p adoyay..penatnye arini… berjalan2, menari, tangkap gambar..haih…sok dah nak blk mesia dah….sedey plak rasenye…hurmmm…


29 nov 2008: bestnye tido mlm td..dah lame x tido atas katil.hehehe.sik bek bangun awal.dibuatnye tido sorang2,x bangun,mmg kne tinggal la aku kat jepun nnt.hehehe.. kitorang berkumpul kul 6.45am.sempat lagi nak main asap..hahaha..pasni balik mesia dah xleh main mulut berasap. :( ok,pas dah packing luggage masuk dlm bas kitorang gerak gi airport. tp xtau lg bley blk ke x..sbb ade masalah skang.kitorang kne transit kat thai airport.tp masalahnye skang ade prob kat thai airport.kat sane ade tunjuk prasaan ape tah.so, sume flight ke bangkok cancelled. tatau camne kitorang nak blk. sampai je kat nagoya airport, tgk sume kaunter thai airways dah ditutup. ceisss… with the help of soeda sensei and en.sofwan, we manage to get back. bnyak keje sket ar. at first naik ANA (all nippon airways) ke narita(tokyo) airport. we have only 2 hours to check out and check back in…perghh…macam nak giler rasenye… dah rase cam explorace ngan the amazing race. berlari2 sambil bawak luggage yg bnyak..tup2..tgk flight delay…alhamdulilah..we stil can make it.. kat narita airport sempat la kitorang jalan2 kat kedai kat sane..nak shoping pon dwet dah xde kan…so,window shoping jela…flight kitorang kul 7 pm.. naik JAL (japanese airlines) at last,tercapai gak hasrat nak naik JAL. before this tgk kat dlm cite attention please je..huhu… haa, JAL aku naik ni..one of the biggest aeroplane in the world.kapal terbang ni 2 tingkat..perghhh…mmg besar la..siap ade tv lagi..flight kitorang dari tokyo ke singapore.lebey kurang 5-7 jam perjalanan.so,xdela bosan sangat.aku dok seblah kat.yg len sume jauh2..sik bek dekat ngan kat.ade gak member nak borak2..walopun kami lebey banyk tido je dlm flight.huhuhu..


30 nov 2008: sampai kat changi airport singapore kul 2 pagi!! huwaarghhh…ngantok nye..airport pon sunyi je..oleh sbb dah sgt mengantok,x kesah dah tido mane2..tido atas krusi je..org lalu lalang pon dah x kesah. slumber jela..ade yg tido atas lantai je..hehehe..our next flight kitorang x blk same2.divide into 3 groups wif 3 different time. 1st group 5 org kul 8.05am.. 2nd group kul 3.45pm 4 org. and d rest kul 5.55pm 17 org.. aku join the last group.yela,balik awal2 pon bukannye de pape.so bg priority kat org yg memerlukan… so,aku ade mase lebey kurang 15jam lagi!! adehh…airport ni dah macam rumah ke-2 aku je…dah puas meronda dlm airport, aku, shaza, kat, husna, mira, fizah, ann, yat, kak raha decide nak gi singapore city tour. tp kak raha ngantok,so die xnak pegi. kitorang 9 org jela… trip kitorang kul 11am. before that sempat la kitorang gi mkn kat burger king. pastu bersemangat giler nak gi city tour!! yay!! masuk je dlm bas, masing2 dah mengantok.. sume pon tido.. hahaha… lawak je.. dah la kitorang mengantok, ujan plak tu..mmg best la tido.. ala,lgpon singapore same je cm malaysia…but singapore is more cleaner and d building is more taller than malaysia.that’a all… blk je dari city tour kebosanan melanda kembali…adehh…nak watpe ni…aku jalan2 ngan ann.. tangkap gambo la..gi bli chocolate la…huhuhu..bosan giler..tatau nak watpe. sik bek lunch kitorang wife en.sofwan yg support..burger king! yay!! tanks!! :) ann amik 2nd flight,so lepas ketiadaan ann,aku tatau nak watpe.dok depan tv and tido je…hahaha..sampai la pas kul 4..bangun makan and bersiap2 nak meet yg lain..nak blk dah… huhuhu…akhirnya!! bley blk ke mesia gak.. from singapore to penang naik singapore airlines… wahh… ade hikmah gak kitorang x transit kat bangkok.. dpt merase naik mcm2 flight and gi macam2 airport. hehehe.. dlm flight aku dok ngan shaza n kak raha. sempat lg kitorang main multiplayer game.hahaha..tp sebab sejam je perjalanan,xleh la nak main lame2…eish2..kitorang sampai airport kul 9pm and disambut oleh our penggawa dr.nasir and geng2 yg blk 1st n 2nd trip…rase terharu…bestnye.. now dah nak blk usm..back to our normal routine…final year project..dowhhh… bosan!!! (-_-”)


ok,that’s all for now..aku rase mmg panjang giler posting aku time ni.dah bley wat telenovela. hehehe.. pape pon,aku nak gitau yg this is the best trip ever!! i won’t forget this experience!! insyaallah, kalo ade rezeki, aku nak pegi lagi jepun!! sangat best!macam2 yg aku dapat daripada trip ni.. aku sgt bersyukur sbb dpt pluang ni ni..frankly speaking, at first, it hard for me to get along in this community..yela,sapela aku ni kan…tetiba je nak join community diorg.. tp, alhamdulilah,lame2,diorg cam bley trime gak aku..xde bias..aku pon hepi je join ngan diorg.. ngan ann, asma, kak raha, yat, ezzah,mira and lain2.. drpd x penah ckp ngan diorg,dah jd agak close.. bley gurau2.. jalan same2… thanks guys!! i won’t forget the hardship and the sweetest moments that we have been through together… cherish every moment~~ \(^_^)/

p/s:nak tgk gambar2 menarik time aku kat jepun, check out my friendster profile! i’ll upload d photos..sooner or later! :)


2 Colonies Tumbuh:

darkbutterfly said...

hehehe.... akk x gi singapore tour bkn sbb ngantuk jek. bosan dh pndg Singapore tu. Sblh umah jek. hahahaha

haniey said...

owh,yeke?len kali leh bawak kitorang jalan2 ronda singapore..almaklumla..pegi tour aritu pun,semua tido dlm bas..hahaha

 
Blog Template by yummylolly.com