Tuesday, December 23, 2008

KeRaNa sEmAngKuK tOmyAm.....

"Kerana Semangkuk Tomyam"... tengok tajuk posting dah macam ala-ala tajuk novel je kan? actly ade cerita di sebalik tajuk ni.. moh aku nak story... al-kisahnye, pada malam 20hb disember 2008, aku dengan kawan2 aku...(shaza, ann, ezzah and fizah) pegi meronggeng kat pesta penang. dah 3 tahun aku kat USM ni, baru 2x aku menjejakkan kaki kat pesta penang. 1st time aritu aku gi dengan pn.siti noor and en.hisyam. diorng yg bawak..tu pon mase aku 1st year...tapi lepas tu,dah malas nak pegi.bukan pe, dah la jalan jem..ramai giler org..x suke nak sesak2 kat tempat camtu. tapi entah nape, malam tu, aku excited plak nak pegi. yela, kalo gi ramai2 lagi meriah kan.. so, here we are! sampai2 je kat tapak pesta, we all gi semayang dlu..(enjoy tetap enjoy, semayang jangan lupe ye kawan2!) :p ok,after that, we all pon gi la meronda sakan kat dalam tapak pesta tu.. pusing sana, pusing sini.. masuk kedai tu, masuk kedai ni... tapi x beli pape pon.. window shopping jela.. al-maklumla, dwet elaun masing2 x masuk lagi kan...ape bley buat.. lepas dah bosan cuci mata..kitorang pon decide la nak bersuka ria and main games kat situ.. actly aku x suke sangat nak main mende2 yg pusing2 ni...tgk org lain main je pon dah seriau! :-/ tapi xpe..konon nye malam tu aku nak test power...so, i take d challenge! yeahhh!! kitorang plan nak main SKY RIDER and TOP GUN.. lepas dah change token, dengan penuh semangat yg berkobar-kobar, pegi la naik sky rider tu.. korang tau x sky rider yg cam mane?? ala..macam buaian tu...tp die akan spin dlm halaju yg tinggi..kire mencabar gak la bg aku ni..=p






haa...inilah wajah2 ceria kami before dihayun oleh sky rider tu... tapi bile mende alah tu dah tunjuk kuasa die.. kitorang sume menjerit x hengat dunia... aku rase sepanjang mende alah ni berpusing, selama tu la aku x berenti menjerit...siap mengucap lagi...huhuhu...cuak wehh... aku dah la sensitif mende2 yg memeningkan camni... turun2 je dari sky rider ni... dah jadi cam org mabuk...gaya cam baru lepas kuar dari night club je..jalan pon dah terhuyung hayang.. ala, kawan2 yg lain pon same...cume aku ngan shaza jela kot yg agak kronik..


memang lepas tu x bley nak watpe dah...dok berehat jela..hajat nak main TOP GUN x kesampaian...power aku sampai di cni saje...=( so,balance token2 yg ade kitorang abeskan kat tempat lucky number. mane la tau leh dapat free bear! tp nasib memang x menyebelahi kitorang sume.. seramai2 kitorang ni, xde 1 number pon yg lekat... aisehhh... bad luck btol kitorang mlm tu..

sebab sume org pon cam dah loya2 nak muntah..kitorang pon decide nak gi makan tomyam kat food court dlm pesta.. dah dekat, makan jela kat sane.. pasni blk leh trus tido... jalan2 carik makan, jumpa la 1 kedai ni... sejenis kedai tomyam..(identiti terpaksa dirahsiakan).. tengok2 menu...perghhh... mahal siottt.. tomyam rm5, kailan ikan masin rm4.. lantak la..kitorang pon dah tgh lapar ni..bedal jela.. kire2 total sume RM25... okla kot..nak kongsi 5 org kan.. haaa....bermula dari sini la yg start kitorang hangin satu badan ni... KERANA SEMANGKUK TOMYAM merubah segalanya.. dah la order sampai lambat.. pastu pakcik tu dtg bawak 2 mangkuk tomyam yg sangat la kecik.. korang nak tau..mangkuk tu same besar cam mangkuk polystyrene yg korang makan cendol kat tepi jalan tu... sayur kailan pon die letak dalam tu.. lagi la kitorang x puas ati...die letak dalam 2 sudu je.. tu pon harga rm4?

shaza: pakcik, tomyam camni harga rm5 ke?

pakcik kedai: haah la...mangkuk besar dah abes, so pakcik bg mangkuk kecik je...

adoiii...pakcik ni pegi skolah ke x..?? kalo dah mangkuk besar tu abes, gune la mangkuk kecik tu, tp letak la dlm 2 bekas.. itu pon nak kne ajar ke?? ni x... dah la bg mangkuk kecik, harga plak same.. plak tu, bg kitorang nasik sejuk yg dah keras... aii...sabo jela wahai kawan2 ku... tp memang kitorang x puas ati.. yela, dah la tomyam sket, sayur sket, harga mahal plak tu.. kitorang stop makan and panggil lagi pekerja kat situ. komplen pasal kuantiti yg x setimpal.. bley plak die kuang ajo.. die suh kitorang bawak bahan sendiri n masak sindri... eeehhh.. pandai2 je die... pastu boss die kuar..lepas dah bincang2, pakcik tu ckp die nak bg kitorang lg 2 mangkuk tomyam..tu pon nak bg kuah je..ok, fine la..sambung makan balik...tgh2 makan, dtg plak pelayan yg kuang ajo td, bg resit... RM29??? giler ape... kire ikot menu rm25 je...apehal diorg ni??

ezzah: eyh, bukan sepatutnya rm25 je ke kalo ikot menu ni?

pelayan yg kuang ajo: ahhh...kire ah sindri. saye x reti kire... (memang ko bodo la!!)

adooiii....lagi la x de selera nak makan! masing2 dah benti mkn..kitorng panggil pekerja kat kedai tu, sorang pon xnak kuar..bley plak die anta budak kecik yg deal dengan kitorang. budak tu dah la tatau pape.. ikot arahan je..

kitorang: adik...dari mane datangnye rm4 ni? kalo ikot menu ni, memang rm25 kan? cube adik kire.. td kate 2 tomyam ni free..xkan charge rm4 plak kot..

pelayan: haah...btol2..nanti saye tnya org kat dlm...

lepas tu,budak tu datang blk...

pelayan: diorg ckp harga rm29...saye tatau la..td bukan saye yg amik order...

kitorang: ape plak ni...awk pon kire harga sume ni rm25 kan...mane bley tetiba je naik rm29.. dari mane dtg nye lg rm4? panggil la org yg amik order td...

then..budak tu pon masuk dlm...nmpak diorg bincang2...budak tu jumpa kitorang blk...

pelayan: ok la kak..diorg ckp td diorg silap kire...harga rm25 je...

haaa...tau pon...aku rase diorg ni saje je nak knekan customer..mane customer yg x prasan, sure dah bayar trus td..diorg xtau yg kitorang ni students. dah siap2 bajet harga makanan..huh... lepas dah byr rm25 kitorang pon ramai2 blah dari kedai tu..dah macam gaya samseng pon ade.. time nak blk, bley plak pelayan yg kuang ajo td jerit... "pasni dah xpayah dtg kedai ni... kalo nak murah bawak ar bahan2 sindri...masak sindri!" eiii....kuang ajo giler!! tensionnye!!

lepas kuar dari kedai tu, memang kitorang xde mood..sepanjang jalan dok mengutuk kedai tu..then, it's revenge time! we all dapat 1 idea...we decided to make a report.. gi la pejabat urusetia pesta and buat report pasal kedai td 2.. hahahaha!! (gelak kejam) nasib baik tindakan urusetia tu sgt pantas dan cekap.. diorg bawak kitorang gi kedai td tu. siap kne escott lg dengan pak guard and urusetia yg agak ramai... perghhh..bangga2! dah macam kes polis plak.. hehehe... then, berlaku perang mulut kat sane antara boss, urusetia, shaza and ezzah.. yg kitorang x puas ati...pakcik tu memang byak putar belit la.. kejap ckp lain, pastu ckp lain plak..nmpak sgt org yg bersalah...huh..nway,shaza and ezzah telah memainkan tugas dengan begitu baik skali...=) aku,ann and fizah hanya mampu memberi sokongan... and the result is...we are the winners!! yeahhh!! urusetia tu ckp, mulai besok, kedai tomyam tu, dah x bley jual tomyam lg... hohohoho.. padan muke diorg!! tula..ade hati nak knekan kitorang ek... hanya kerana semangkuk tomyam, rosak bisness diorang... dan hanya kerana semangkuk tomyam, telah menjadi hari ini dalam sejarah.. rase kitorang ni macam superwoman plak... menegakkan keadilan...cewahhh... anyway, we would like to take this opportunities to thank all d urusetia at pesta penang sbb cepat ambil tindakan...u guys memang sgt bley diharap! tanks again...=) lepas dah setel sume ni.. kitorang pon balik and gi makan kat GEE TOMYAM...yela, td x sempat abeskan makanan...mane x lapar..=p so,that's it...KERANA SEMANGKUK TOMYAM...menjadi sejarah...=)

to ezzah--> wow...u rox girl!! memang akak x sangka ezzah camni.. pakcik tu memang silap besar ar kalo nak lawan ckp ngan ezzah... well...pendebat saujana kan..!!! YEAHHHH!!! by the way, tanks 4 being our transporter that nite... a nite filled with fun and history..hahaha... hope we'll hang out again together...=)

SHAZA, ANN, FIZAH!!! ---> jangan lupe!! KERANA SEMANGKUK TOMYAM....all of us... together kne kan pakcik tu...biar die rasakan..die x knal kite lg...superwoman SAUJANA!! =p

sAyOnArA_mAtAnE

9 Colonies Tumbuh:

ezyleo said...

hahaha..we had fun... we had joy...
cam klakar pun ade mlm tu.. xkan ku lupakan smpai ble2..love u all so much!! nnti kte kuar lg ye... tgk wyg plak...

faRaH said...

ganas gle korg! caya lah! salute!

daLYaLaMHa said...

wahhh..nk naek sky ride jgak~ hihi

gile la brani komen~
tp, mmg btol ponn..dah kalo 5 hinggit mangkok besar, kasik la mangkuk smpai 2.gile kdkut! huhu..

u superb hani! cayalahh~

haniey said...

to daLYaLaMHa: next time ko dtg penang, kite bawak ko gi pesta png..main la puas2.. haa..pakcik 2 mmg nak kne..biarkan die..hahaha

to faRaH: tanks farah..berani kerana benar, takot kerana salah..hehehe

to ezyleo: yeahh..we really had fun dat nite..love u too dear!! ok..next time kite hang out same2 lg.. gi tgk wyg, gi mandi air tejun...=)

n a r d indie winkie said...

hani..wah. dah ade blog. add kita k..

haniey said...

ala nard...blog yg simple2 je.. kite dah add nard..=)

shaza said...

hahaha...mmg ak bengang gle ngan org tomyam tu..padan muka dia..dia ingat ak ni cantik xbrani nak serang..haha..(ak prasan cntek)..anyway..mlm tu mmg bes kte men..tp dhancurkan oleh tomyam..mmg kerana smamgkuk tomyam..

haniey said...

to shaza--> btol2.padan muka beliau.eyh,ayat ko salah ar.. supposed, "ingat kite sume ni cantik,x brani nak serang ke?".. haha.baru btol..=p xpela.nex time kite wat blk reunion.gi pesta png ramai2..xyah mkn tomyam kat sane dah..=)

Anonymous said...

sy rsa mcm trkena juga la stu kedai ni mkn tomyam cnpur tga mngkuk kaialn smngkuk teh o ais teh o n kopi o ais...smua tu hbis rm31.20

 
Blog Template by yummylolly.com