Monday, December 29, 2008

SaYoNaRa 2008

haa..lagi beberapa hari lagi dah nak masuk tahun baru, 2009. so, camne ngan azam tahun 2008 ni? dah abes tunaikan ke blom? kalo rasa x tertunai lagi, forward ke tahun depan plak ye... hehehe... for this time posting, aku nak wat kronologi-kronologi peristiwa yang berlaku kat aku sepanjang tahun 2008.. it's really a meaningful year for me.. =) kalo korang rasa membosankan...please bear with it! =p

JANUARI: erm...xde pape yang mnarik...study cam biasa..dah 2nd year kan..cume agak bz dgn aktiviti persatuan..

FEBRUARI: juga x de aktiviti yang mnarik..makin bz dengan preparation for bionyte.

MAC: BIONYTE!! malam penghargaan kpd pelajar-pelajar skool bio. i'm the person in-charge. mlm yg agak kelam kabut..macam-macam masalah timbul sebelum, semasa dan selepas majlis.. alhamdulilah, semuanya berjaya di manage dgn baik oleh semua AJK yg terlibat.. tanks guys!

APRIL: final exam!! sebok dengan study.. paper yg agak tough utk 2nd year 2nd sem. arghh...x suke exam! >_<

MEI: latihan industri bermula for 2 months.. aku just wat kat skool bio je. malas nak carik tempat jauh2. buat LI under supervision dr.rashidah bersama-sama shaza, feyka dan chua..mmg best dpt kawan2 yg sekepala cam diorg ni..

JUN: masih bz dgn LI walaupun lebih bnyak main-main daripada buat kerja. al-maklumla, supervisor xde.. co-supervisor (kak sab) pun sporting.. at the end of this month, baru bertungkus lumus menyiapkan kerja sbb supervisor nak tengok.. uwwaaaaaa.... ohye, lupe nak gtau, i had a crush on 'HANNAZ' =p (actly since awal2 sem 2 lagi dah suke...)

JULAI: abes LI!! yay.. tp sebok siapkan report LI plak.. aiii... agak menyakitkan ati spanjang menyiapkan report LI..(hanya kami ber 4 yg memahami).. result final exam dah kuar..sangat terok! x suke! >_<

OGOS: dah start sem baru.. i'm a final year student!! yeeehaaaaa!!! awal-awal sem ni x bz sgt.. so, bnyak berjoli.. bulan ni gak aku mengalami tekanan prasaan yg agak trok.. demi memikirkan tajuk final year projek yg aku nak amik.. ape yg aku mintak, x dapat.. mmg sgt sedey giler!! time tu rase cam nak drop je projek.. shaza dan fikah yg tau camne aku sgt2 frust..bile pk je pasal projek,mesti nanges..mcm x mampu je nak truskan..tp,aku truskan jugak..mebe ade hikmah lain yg aku tak tau kan.. aku redha dan tawakal je...besides, aku start join community projek ke jepun..under MPD saujana..

SEPTEMBER: bulan ramadhan... aku celebrate besday dlm bulan ramadhan.. it's my first time.. dapat bnyak adiah dari kawan2..tanks guys! juga meminati 'HANNAZ' yg sgt kronik pd sem ini...=p

OKTOBER: aku join SUKAD Saujana! join game boling.. unfortunately, i lost the game.. mmg sedey sgt.. aku dah prektis btol2 for d tournament, tp x de rezki nak menang..nak wat camne.. nway, congrats to team SAUJANA B for d 2nd place! at 1st mmg susah aku nak trime knyataan ni.. even aku dah nekad x nak main boling lg pastu. nak tinggalkan trus arena boling ni...huhu.. kalo ade sape2 je sebut pasal boling, sure aku nanges.. hahaha.. memang trok btol time tu.. frust sangat2!! lama gak aku nak sembuh dari sindrom boling ni...adeyhhh...slain join sukad, bz handle projek ke jepun..meeting..meeting..dan meeting lagi...

NOVEMBER: study for 3rd year 1st sem final exam!! pulun jangan x pulun.. huhu.. azam baru, nak score btol2 paper sem ni.. yeahhh!! ohye, bulan ni smakin bz dengan program ke jepun.. masalah itu, masalah ini... meeting hampir tiap2 malam, dengan prektis tarian joget, MTA utk projek jepun tu.. (jgn terkejut plak yg aku masuk tarian..ingat aku x de talent ke?? huh...) dan akhirnya...masa yg ditunggu-tunggu telah tiba... kami berlepas ke jepun!! 22-30 nov... it was such a great trip ever!!! =)

DISEMBER: pulang ke tanahairku, MALAYSIA!! balik je dari jepun, bz siapkan final year projek.. walopun sbnrnye projek aku ni xde ape la sgt.. main2 je lebey...hukhuk.. ohye, pastu aku join plak ASEAN U GAMES kat KL.. x join pon games tu, skadar pnonton mase prasmian nnt.. hehehe.. alaaaa...dpt 2 t-shirt free, dwet pon dapat, tempat tinggal di sediakan....so what?? pegi jela kan... erm, 22 disember 2008, secara rasminya aku telah menjadi pelajar sem akhir tahun akhir..ade lg beberapa bulan je lagi b4 aku grad.. buat yg terbaekkk!!! slain sebok menyiapkan projek, aku gak bz menyiapkan report utk laporan projek jepun aritu...xpe2..dah nak siap pon..heeeee =) ohye,aku ade nak wat pengumuman sket..ehem2..for that 'someone'(definitely not my HANNAZ) who has been nice and kind to me all these while...tanks for your 'feelings'..i really appreciate dat.......


hohoho...ini jela antara aktiviti2 yg aku ingat dan penah berlaku kat aku sepanjang tahun 2008 ni.. memang macam2 aktiviti dan pengalaman aku dapat.. semuanya kenangan terindah bagi aku... =) bile tringat balik, rasa klakar plak.. camne la aku bley nanges sbb x dpt tajuk projek yg aku nak...org len pon ade je yg x dpt tajuk projek yg diorg mintak..hehehe.. apsal la aku bley emo sgt2 sebab kalah boling..dah adat bertanding kan...mesti ade menang kalah... pastu skang ni,aku still x percaya yang aku penah menjejakkan kaki kat negara jepun.. semuanya macam... unbelievable..!! but it did happen...=)

so...for me, this 2008 memang bnyak kenangan bagi aku..i won't forget this 2008! hopefully, tahun 2009 yg akan datang ni,juga akan membawa macam2 kenangan dan pengalaman baru yang menarik bg aku....ermm..sory la kalo posting aku kali ni sangat panjang dan agak membosankan...aku just xnak lupekan apa yang dah berlaku dalam hidup aku...=)


cHeRisH_eVeRy_mOmEnTs

Thursday, December 25, 2008

~aku dan kemalasan diriku...

arghhhh...ape la nak jadi ngan aku ni...
orang lain bile dah masuk semster baru, jadi makin rajin, ade azam baru, semangat baru...
but me??? urghhhh...
memang kemalasan tahap MAX!
tak sedar diri lagi yang skang ni dah final sem..
still bley lagi berjoli dan meronggeng seperti di zaman 1st year dlu..

~FINAL YEAR PROJECT tah ke mane...project tunggang langgang...nak gi jumpa supervisor pon malas...dok mengadap laptop tapi xnak buat final year project...org lain dah sebok mengadap thesis..aku?? nak buat project pon dah malas...ape nak jadi ni???
~lecture dah start,assignment dah berderet...still malas nak gi carik info...surf je tenet, tapi x carik pon info...sebok dok buat keje lain...ape nak jadi ni???
~balik dari Jepun aritu,kne buat report...tak siap lagi...malas2!!!dah la due date dah dekat...aiii...ape nak jadi ni???

hani....oooo....hani....

wake up la!!! bangun2!!
bangunlah dari mimpi-mimpi indahmu dan hadapilah realiti hidup ini...

jangan nak main-main sangat..
please DO NOT run away from your problems!! it won't solved anything...
don't take things for granted..
PRIORITY SHOULD COME FIRST!!

ingat tu....
nanti jangan menyesal sudahhhh....

SaYoNaRa_mAtAnE^^

Tuesday, December 23, 2008

KeRaNa sEmAngKuK tOmyAm.....

"Kerana Semangkuk Tomyam"... tengok tajuk posting dah macam ala-ala tajuk novel je kan? actly ade cerita di sebalik tajuk ni.. moh aku nak story... al-kisahnye, pada malam 20hb disember 2008, aku dengan kawan2 aku...(shaza, ann, ezzah and fizah) pegi meronggeng kat pesta penang. dah 3 tahun aku kat USM ni, baru 2x aku menjejakkan kaki kat pesta penang. 1st time aritu aku gi dengan pn.siti noor and en.hisyam. diorng yg bawak..tu pon mase aku 1st year...tapi lepas tu,dah malas nak pegi.bukan pe, dah la jalan jem..ramai giler org..x suke nak sesak2 kat tempat camtu. tapi entah nape, malam tu, aku excited plak nak pegi. yela, kalo gi ramai2 lagi meriah kan.. so, here we are! sampai2 je kat tapak pesta, we all gi semayang dlu..(enjoy tetap enjoy, semayang jangan lupe ye kawan2!) :p ok,after that, we all pon gi la meronda sakan kat dalam tapak pesta tu.. pusing sana, pusing sini.. masuk kedai tu, masuk kedai ni... tapi x beli pape pon.. window shopping jela.. al-maklumla, dwet elaun masing2 x masuk lagi kan...ape bley buat.. lepas dah bosan cuci mata..kitorang pon decide la nak bersuka ria and main games kat situ.. actly aku x suke sangat nak main mende2 yg pusing2 ni...tgk org lain main je pon dah seriau! :-/ tapi xpe..konon nye malam tu aku nak test power...so, i take d challenge! yeahhh!! kitorang plan nak main SKY RIDER and TOP GUN.. lepas dah change token, dengan penuh semangat yg berkobar-kobar, pegi la naik sky rider tu.. korang tau x sky rider yg cam mane?? ala..macam buaian tu...tp die akan spin dlm halaju yg tinggi..kire mencabar gak la bg aku ni..=p






haa...inilah wajah2 ceria kami before dihayun oleh sky rider tu... tapi bile mende alah tu dah tunjuk kuasa die.. kitorang sume menjerit x hengat dunia... aku rase sepanjang mende alah ni berpusing, selama tu la aku x berenti menjerit...siap mengucap lagi...huhuhu...cuak wehh... aku dah la sensitif mende2 yg memeningkan camni... turun2 je dari sky rider ni... dah jadi cam org mabuk...gaya cam baru lepas kuar dari night club je..jalan pon dah terhuyung hayang.. ala, kawan2 yg lain pon same...cume aku ngan shaza jela kot yg agak kronik..


memang lepas tu x bley nak watpe dah...dok berehat jela..hajat nak main TOP GUN x kesampaian...power aku sampai di cni saje...=( so,balance token2 yg ade kitorang abeskan kat tempat lucky number. mane la tau leh dapat free bear! tp nasib memang x menyebelahi kitorang sume.. seramai2 kitorang ni, xde 1 number pon yg lekat... aisehhh... bad luck btol kitorang mlm tu..

sebab sume org pon cam dah loya2 nak muntah..kitorang pon decide nak gi makan tomyam kat food court dlm pesta.. dah dekat, makan jela kat sane.. pasni blk leh trus tido... jalan2 carik makan, jumpa la 1 kedai ni... sejenis kedai tomyam..(identiti terpaksa dirahsiakan).. tengok2 menu...perghhh... mahal siottt.. tomyam rm5, kailan ikan masin rm4.. lantak la..kitorang pon dah tgh lapar ni..bedal jela.. kire2 total sume RM25... okla kot..nak kongsi 5 org kan.. haaa....bermula dari sini la yg start kitorang hangin satu badan ni... KERANA SEMANGKUK TOMYAM merubah segalanya.. dah la order sampai lambat.. pastu pakcik tu dtg bawak 2 mangkuk tomyam yg sangat la kecik.. korang nak tau..mangkuk tu same besar cam mangkuk polystyrene yg korang makan cendol kat tepi jalan tu... sayur kailan pon die letak dalam tu.. lagi la kitorang x puas ati...die letak dalam 2 sudu je.. tu pon harga rm4?

shaza: pakcik, tomyam camni harga rm5 ke?

pakcik kedai: haah la...mangkuk besar dah abes, so pakcik bg mangkuk kecik je...

adoiii...pakcik ni pegi skolah ke x..?? kalo dah mangkuk besar tu abes, gune la mangkuk kecik tu, tp letak la dlm 2 bekas.. itu pon nak kne ajar ke?? ni x... dah la bg mangkuk kecik, harga plak same.. plak tu, bg kitorang nasik sejuk yg dah keras... aii...sabo jela wahai kawan2 ku... tp memang kitorang x puas ati.. yela, dah la tomyam sket, sayur sket, harga mahal plak tu.. kitorang stop makan and panggil lagi pekerja kat situ. komplen pasal kuantiti yg x setimpal.. bley plak die kuang ajo.. die suh kitorang bawak bahan sendiri n masak sindri... eeehhh.. pandai2 je die... pastu boss die kuar..lepas dah bincang2, pakcik tu ckp die nak bg kitorang lg 2 mangkuk tomyam..tu pon nak bg kuah je..ok, fine la..sambung makan balik...tgh2 makan, dtg plak pelayan yg kuang ajo td, bg resit... RM29??? giler ape... kire ikot menu rm25 je...apehal diorg ni??

ezzah: eyh, bukan sepatutnya rm25 je ke kalo ikot menu ni?

pelayan yg kuang ajo: ahhh...kire ah sindri. saye x reti kire... (memang ko bodo la!!)

adooiii....lagi la x de selera nak makan! masing2 dah benti mkn..kitorng panggil pekerja kat kedai tu, sorang pon xnak kuar..bley plak die anta budak kecik yg deal dengan kitorang. budak tu dah la tatau pape.. ikot arahan je..

kitorang: adik...dari mane datangnye rm4 ni? kalo ikot menu ni, memang rm25 kan? cube adik kire.. td kate 2 tomyam ni free..xkan charge rm4 plak kot..

pelayan: haah...btol2..nanti saye tnya org kat dlm...

lepas tu,budak tu datang blk...

pelayan: diorg ckp harga rm29...saye tatau la..td bukan saye yg amik order...

kitorang: ape plak ni...awk pon kire harga sume ni rm25 kan...mane bley tetiba je naik rm29.. dari mane dtg nye lg rm4? panggil la org yg amik order td...

then..budak tu pon masuk dlm...nmpak diorg bincang2...budak tu jumpa kitorang blk...

pelayan: ok la kak..diorg ckp td diorg silap kire...harga rm25 je...

haaa...tau pon...aku rase diorg ni saje je nak knekan customer..mane customer yg x prasan, sure dah bayar trus td..diorg xtau yg kitorang ni students. dah siap2 bajet harga makanan..huh... lepas dah byr rm25 kitorang pon ramai2 blah dari kedai tu..dah macam gaya samseng pon ade.. time nak blk, bley plak pelayan yg kuang ajo td jerit... "pasni dah xpayah dtg kedai ni... kalo nak murah bawak ar bahan2 sindri...masak sindri!" eiii....kuang ajo giler!! tensionnye!!

lepas kuar dari kedai tu, memang kitorang xde mood..sepanjang jalan dok mengutuk kedai tu..then, it's revenge time! we all dapat 1 idea...we decided to make a report.. gi la pejabat urusetia pesta and buat report pasal kedai td 2.. hahahaha!! (gelak kejam) nasib baik tindakan urusetia tu sgt pantas dan cekap.. diorg bawak kitorang gi kedai td tu. siap kne escott lg dengan pak guard and urusetia yg agak ramai... perghhh..bangga2! dah macam kes polis plak.. hehehe... then, berlaku perang mulut kat sane antara boss, urusetia, shaza and ezzah.. yg kitorang x puas ati...pakcik tu memang byak putar belit la.. kejap ckp lain, pastu ckp lain plak..nmpak sgt org yg bersalah...huh..nway,shaza and ezzah telah memainkan tugas dengan begitu baik skali...=) aku,ann and fizah hanya mampu memberi sokongan... and the result is...we are the winners!! yeahhh!! urusetia tu ckp, mulai besok, kedai tomyam tu, dah x bley jual tomyam lg... hohohoho.. padan muke diorg!! tula..ade hati nak knekan kitorang ek... hanya kerana semangkuk tomyam, rosak bisness diorang... dan hanya kerana semangkuk tomyam, telah menjadi hari ini dalam sejarah.. rase kitorang ni macam superwoman plak... menegakkan keadilan...cewahhh... anyway, we would like to take this opportunities to thank all d urusetia at pesta penang sbb cepat ambil tindakan...u guys memang sgt bley diharap! tanks again...=) lepas dah setel sume ni.. kitorang pon balik and gi makan kat GEE TOMYAM...yela, td x sempat abeskan makanan...mane x lapar..=p so,that's it...KERANA SEMANGKUK TOMYAM...menjadi sejarah...=)

to ezzah--> wow...u rox girl!! memang akak x sangka ezzah camni.. pakcik tu memang silap besar ar kalo nak lawan ckp ngan ezzah... well...pendebat saujana kan..!!! YEAHHHH!!! by the way, tanks 4 being our transporter that nite... a nite filled with fun and history..hahaha... hope we'll hang out again together...=)

SHAZA, ANN, FIZAH!!! ---> jangan lupe!! KERANA SEMANGKUK TOMYAM....all of us... together kne kan pakcik tu...biar die rasakan..die x knal kite lg...superwoman SAUJANA!! =p

sAyOnArA_mAtAnE

Friday, December 19, 2008

ReSuLt sEm 1 08/09…???

OMG!!! Result utk sem 1 2008/2009 dah pon kuar semalam… as usual.. memang kecut perut gak la time nak check result tu.. errmm.. camne ni ek… nak check ke, xnak..?? kalo check kang, dpt result trok, mau aku berkabung sebulan nnt.. tapi, kalo x check result, sampai bile aku xnak tau result aku kan? sure kne tau gak sooner or later.. hurmm… xpela.. blasah check jela.. mende dah nak jadi.. bukan leh tukar pape dah… terimalah kenyataannye wahai hani dgn hati yg terbuka.. bismillahirahmanirahim….

NURULHANI SHAKILA FADZIL

870908-xx-xxxx

BIOLOGI GUNAAN TAHUN AKHIR

PNG: …………??

hehehehe…saje je nak bg surprise.. nak tau ke result aku camne? huhuhu.. alhamdulilah…result aku sem ni ade improvemnet sket compared to last sem.. even x dapat anugerah dekan, tp dapat timbalan dekan pon dah kire bersyukur sangat2.. =) “ala…sume paper ko senang2 je..sbb tu ko leh score!” eyh..yeke paper aku sem ni senang? meh aku nak review sket….

MARKETING: 1st time paper minor aku leh score..agak membanggakan bg aku..huhuhu..seblom ni kalo nak dpt B+ pon terkial2..adeyh…aku rase aku leh score paper ni sbb aku study btol2 kot.seblom ni study pon main2..nak xnak je study paper minor..huhuh..menurut kate rumate aku la..”ko mmg study giler ah marketing..fokus abes..”

GENETIC ENGINEERING: paper teras aku yg paling terbaekkk!! i love this paper!! it is about genetics afterall..lgpon suke gak lecturer yg mengajar paper ni..dr.razip!! hahaha… ok,aku xnak menimbulkan kontroversi di cni..let me makes this clear.. SUKE dlm context ayat aku ni,maknanye, berminat dgn gaya dr.razip mengajar…walopun last sem aku memang anti giler nak gi klas die..ade la kot 4-5 kali je aku dtg klas die last sem.hahaha..tp sem ni,aku rase klas die la yg plg best.dok depan skali n x penah ponteng even ade extra klas! hahaha.. nape la bebudak lain x suke die ngajar..aku ok je…hmm..mebe die ade anak laki yg agak hensem kot…ooopsss…=p aku rase x sia2 aku gi jumpa die time study week dlu.. suh die explain anything yg kitorang x paham and die mmg bg byak input..mebe 1 of d reason aku leh score this paper..=)

TISSUE CULTURE TECHNOLOGY: fuh…syukur sangat sbb paper ni ok.. aritu time exam mmg dah x bley jawap..mane tak nye..1 soklan carry 20 marks.. giler ahh.. rase cam nak nanges je jawap exam aritu.. tp alhamdulilah, i stil can score this paper..lgpon lecturer yg ngajar paper ni best! tanks to prof chan lai keng and dr.sreeramanan…=)

PLANT GENETICS: argghhh…paper ni yg mengkantoikan result aku!! tp aku rase, i really deserved that..huhuhu…yela,stiap kali time lecture,xpenah aku xtido.. walopun mata aku celik,tp otak aku rase x berfungsi stiap kali masuk lecture ni..memang aku xpaham ape ar..tambah2 study pasal PLANT…lagi la aku xleh nak trime..even aku sangat ske study pasal genetics..dowhh..paper yg sgt membosankan bg aku…(-_-!!)

ENGLISH: as expected…. result aku same je cam sem2 yg lepas.. adehh…susah btol la nak score paper english ni..nasib baik paper U 2 unit je..hehehehe

ok…so,ini jela yg aku leh ckp pasal result aku sem ni…before exam, aku rase, result aku bley dpt more than this…ble dah blaja nmpak senang plak…tp time dah jwab exam, memang x konfiden lgsg yg aku leh dpt 3 above.. luckily, after dpt result, result aku agak bley tahan…alhamdulilah…mebe aku dpt result yg berbaloi dgn usaha yg aku lakukan…

haa..to all my fwens..nnt dah check result tu, jgn la sombong sangat..share2 la pape yg patot…x kemana pon result tu.. mende dah lepas…bukan leh ubah pape pon lg..kan? sekadar berkongsi…=) kpd kwn2 ku yg dah final year, dun worry guys,kite ade lg 1 sem nak cover.. sem depan ade paper projek 8 unit kan..kalo leh score paper tu, insyallah leh cover blk..lgpon sem depan kite sume dah x bnyak paper kan..so,leh just fokus kat paper2 yg ade…u just need to believe in yourself! think positive guys! ala,aku ni bukan nak tunjuk belagak pandai ke ape,sbb aku ni pon bukannye jenis org yg kuat semangat, tp bile aku bg motivasi kat org, secara x langsung aku leh memotivasikan dri aku skali..=)

hurmm…aku rase sem ni ramai btol dpt result yg mantap2… budak coursemate aku pon,sume result power2…aiii…even 2 of my bestfwen (different major) dpt dean list!! woahhh…congrats!! sem depan leh ar korang naik pentas bionyte lg…adehh..jeles btol dgn korang…2x dah naik pentas..xleh jadi ni..nnt nak mintak korang blanje prosperity burger mcd..!! =p ooopss…sapekah yg dimaksudkan dlm petikan di atas?? “lu pikir la sindri!!” =)

SayOnArA_maTaNe~

tHe BeSt tRiP eVeR!!! [JaPaN 2008]

~actly this post aku copy balik je from my friendster blog. rase2 nye blog kat friendster tu macam dah nak kne tutup je,that's why la aku transfer dlm blog ni...hehehehe...anyway, enjoy la membaca posting aku yang panjang macam telenovela ni... =)


ohaiyo gozaimasu!! konnichiwa!! konbawa!!~


finally,i’m back to MALAYSIA! Tanah tumpahnya darahku…cewahh.. afterall, the trip was a success! alhamdulilah,we all slamat pegi n slamat balik. even though macam2 probs yg we all hadapi kat sane, we still manage to handle it. thank god! :)


so, for this time posting, aku nak story mory sket la experience yg aku dapat sepanjang 9 ari kitorang berada di negara matahari terbit tu. firstly, this trip was handle by MPDS Saujana USM especially for sape2 yg penah jadi exco MPDS.actly aku bukannye exco pun,but thanks to my rumet,SHAZA, die yg invite aku join this projek. as long as aku leh wat kerja utk projek jepun ni,x kesah la.. sangat2 berterima kasih kat shaza for giving me this opportunities.kalo x, memang x merasa la aku nak menjejakkan kaki kat negara jepun.. :p


kitorang pegi jepun on the 22nd november 2008.bertolak dari USM ke Penang International Airport kul 5.30am.malam tu memang dah x tido.macam2 prasaan ade.excited,nervous,sedey,happy…xtau nak describe camne.agak kalut gak pagi tu.nak kmas2 barang lg,nak kne kmas bilik..adeh,sangat penat.tp excited pnya pasal,x trasa la kepenatan tu..poyo je ayat.hahaha.. then,we all sampai airport penang dlm kul 6 lebey camtu.lepas dah setelkan pasport, luggage n everything,we all check in.our flight kul 7.20am.fuhhh..nervous nye..for the 2nd time aku naik flight.1st time aritu naik kejap je.from ipoh to subang.tu pon zaman bile tah…hehehe.kali ni kitorang akan transit from penang to bangkok 1st.naik thai airways.lebey kurang dlm sejam lebey.ya allah…sangat la bosan. nasib baik sejam je.dah la aku dok seblah sensei soeda ngan huda.x bnyak nak borak.tatau nak borak pe..dlm flight tido jela..bangun tido makan tido balik.. huhuhu..lepas dah sampai bangkok airport, we have to stay for another 2 hours before 2nd flight to nagoya.naik thai airways lg. kali ni aku tukar tempat ngan awi.so,dok dengan shaza and cik raz.ade gak member nak borak.xdela bosan sgt.flight kali ni takes time about 5 hours.perghhh..lame giler! kematu punggung.xtau nak watpe dlm tu.sik bek makanan dlm flight sedap.hahaha. ohye,ade steward hensem!! cuci mate gak la..hehehehe.. :P


finally,kitorang menjejakkan kaki ke jepun lebey kurang kul 9pm waktu jepun.beza waktu ngan malaysia sejam je..so,x trase la sangat.tp skang early winter.so,waktu siang die pendek je.kul 5 kat jepun dah macam kul 8pm waktu malaysia.ohye,kat jepun kitorang stay kat NANZAN UNIVERSITY SETO CAMPUS.stay kat sane dlm 4 hari.the weather is so cold.even xde salji,agak sejuk la bg kitorang yg x biase ngan weather kat sane. kuar bilik je pagi2,mulut berasap!! wahhh…bestnye!! hehehe… sejuk2.. nak mandi pagi seksa btol..sik bek ade air panas.. kalo x mmg dah x mandi la…lalalalala.. :p


23 nov 2008: pagi tu kitorang bekfes kat cafe nanzan uni. makanan diorg mmg sgt la bnyak dan berkhasiat. memang mesti kne ade salad, dessert.. patut la org jepun ni long lives.. 2nd day kat jepun kitorang pegi ke obara mura,kat cni ade washi art museum.kitorang blaja care nak wat paper fan.gune ketas drpd pokok ape tah.dah lupe.gune spesel pokok la.. pastu kitorang jalan2 lagi gi expo aichi 2005.tempat ni mmg sangat besar dan best! very environmental-friendly.inilah tujuan projek kitorang dtg cni.to learn something about environment.how japanese people manage their environment.suhu kat cni sgt sejuk, even ade cahaya matahari, tp still sejuk gak.. angin sejuk..best!! temperature kat sane lebey kurang 10-12 degrees. hahaha.. kat expo aichi museum ade macam2 mende kat dlm tu.. rasenye kalo bg mase 2 ari pon x abes kitorang nak ronda.. just pegi melawat sket2 je..okla tu… ;) kitorang blk hostel dlm kul 6.30 pm.. time ni dah mcm kul 9pm waktu malaysia..mmg dah gelap.


24 nov 2008: then, the next day,kitorang still in nagoya.kali ni nak gi sakae.kitorang gi naik subway.kat malaysia lebey kurang cam LRT putra la.jauh gak perjalanan.dekat 10 stesen baru sampai sakae.first2,kitorang gi 100 yen shop.ape lagi.shoping sakan la..hehehe.100 yen kat sane lebey kurang rm3.80 dwet malaysia.tp x shoping bnyak pon.yela,bawak dwet pon cukup2 utk tambang pegi n balik je..:p pastu sempat la meronda kat town.sayangnye,time tu ujan..perghh..lagi sejuk! ok gak la.merase gak ujan di negara jepun.hehehe.sensei bawak kitorang gi jalan2 kat shoping mall before blk naik subway.kali ni x bli pape pon,tangkap gambo je bnyak2..ha,lupe nak cite.susah gak la kitorang nak carik makanan kat sane.yela,x sume makanan halal kan.slalu kitorang mkn onigiri (rice ball), sushi ngan udon! sedapnye!! kne gune khidmat sensei or ann before membeli since they know how to speak japanese.hehehe.ohye,kitorang gi gak environmental learning center.tgk tempat ni cam bese je.tp bile dah masuk,marvellous! very high-tech! kitorang masuk virtual studio die.pergghh..kagum.interactive learning.best.kalo la lecture kat usm wat cam ni,sure ramai yg cemerlang! hahahaha.. pas masuk virtual studio, kitorang blaja plak camne nak wat our own keychain. yay!! actly, environmental learning center ni utk budak2 n jr high skool je,tp kitorang exception.bagus btol org jepun ni.drpd kecik lg diorg dah teach their kids to take care of the environment.sbb tu negara diorg bersih and very environmental friendly.okla,pas dah penat berjalan and belajar,kitorang pon balik.sampai je hostel,dah kne prektis mnari plak.utk malaysia night and persembahan utk nanzan uni and aichi uni.mmg pnat la..aisehh..masuk tido pon awal.kul 12 waktu jepun dah tido. (11pm waktu malaysia)


25 nov 2008: kali ni kitorang ke kyoto plak! yehuuu!! naik bas je.3 jam perjalanan.the scenery is very picturesque! :) skang kan early winter.so, late autumn la.daun pokok kekuningan, kemerahan, keorenan..daun berguguran.. kitorang agak bertuah sbb leh tgk musim autumn and at d same time nak masuk winter.kalo kitorang stay lame sket lg,sure leh tgk salji.huhuhu. ok,kat kyoto ni, kitorang gi melawat temple.1st kiyomizu temple.wow…mmg sgt cantik dan menarik.mmg ramai org dtg visit.even japanese people pon ramai yg visit.kat cni kitorang x sempat pon nak mkn.sbb bnyak sgt abeskan mase tgkap gambar n shoping! :p the next place we visit is kinkaku-ji temple.also known as golden pavillion.this temple is made up of gold! really! tp xleh masuk pon…tgk dari luar je.yela,kalo leh masuk,mau abes kne kikis gold kat situ.hehehe..time ni pon ujan.tp xkesah la.kitorang tetap enjoy! aku,shaza,ann ngan ezzah.geng meronda aku.hehehe.best2! pas dah melawat temple,kitorang gi mkn plak kat arashiyama restaurant.makan soba,sushi n nasi jepun.oishi!! perut aku leh trime la makanan tu.hehehe..sedap2!! pas dinner,shoping kejap kat kedai depan tu,and baru balik hostel.penat and trus tido…zzZZZZ


26 nov 2008: pagi ni kitorang xde prog pape.so,after brekfes,start prektis tarian utk persembahan kat nanzan uni ptg nnt.so far,sumenye ok.kat nanzan uni ade persembahan tarian malaysia such as joget,zapi,malaysia truly asia n dikir barat.diorg sgt enjoy wat dikir barat.huhuhu..after that,kitorang ade discussion ngan bebudak nanzan uni to discuss about environment.tp bebudak ni amik course management.so,diorg tatau sgt la psl environment.stakat sket2 tu bley la..ermm..x bnyak sgt input yg kitorang dpt.alamak!! dah kul 5pm!! kitorang sume kne berpisah and ikot host family masing2. 1 family 2 org. aku stay ngan yana.fuh…nervous giler nak jumpa host family.b4 bertolak gi jepun, aku dah emel die.name mak angkat aku mizuno.tatau la org nye camne kan.. jeng3!! tiba la mase yg dinantikan..dub dab! dub dab! and here she comes…. mizuno-san!! woahhh…she’s pretty! looks young eventhough she’s already 53 years-old! after met with her,i’m not so nervous.she’s kind.die bley speak english walopun kadang2 die ckp die x terer sgt.okla.aku ni pon bukannye terer sgt pon..huhuhu..for your information,my okaasan is the leader for the host family.patut la b4 masuk dewan tu aku tgk die cam bz je..ingatkan die org yg uruskan mende ni je.rupenye die pon 1 of the host family gak.mmg okaasan nmpak org yg berkerjaya ngan suit die pkai lg..mmg x caye die dah berumur 53 tahun!! pastu die bwk gi umah die kat nagakute town.lebey kurang 20min dari nanzan uni.her husband owns a bicycle shop.bile dah masuk umah die,kaya gak mak angkat aku ni. die ni more to western style. tp japanese culture tu ade lg…ha,nak story ni.mlm tu die ckp nak masak kan kitorang.xtau la die nak masak pe kan.dah siap kuarkan meat la..chicken la.kitorang xleh makan meat n chicken.sbb tatau mende tu halal ke x.cian die.xjd nak masak.then die ajak kitorang mkn kat japanese restaurant or italian food.i rather choose to eat italian food even i dun really like to eat spaghetti.nak wat camne.kalo mkn makanan jepun kang,ade lg meat ke ape ke,lagi susah.so,spagetti pon spagetti la.melantak jela.perut pon dah lapar ni..die bwak kitorang gi “the old spagetti factory”.macam restaurant org kaye.well…normal for them maybe.errmm..sedap gak makan makanan org itali ni.ahak!! :p ade spagetti, pizza, roti.. kenyang gile makan..alhamdulillah… pas dah kenyang makan,sampai je umah,aku dah nak tido.ingatkan dah kul 11pm. rupenye baru kul 9pm.hahaha…giler awal masuk tido.malu 1 hal! :p lepak dlm bilik je mlm tu.kitorang x tido atas katil.tido atas futon.ala,macam tilam nobita tu.sangat sedap.puas je tido..kalo tido gune futon kat malaysia,bley mati kepanasan rasenye…hehehe.umah host family aku ni btol2 kat tgh town.so bising dgn bunyi keta lalu lalang.aku xkesah.bley je tdo dgn nyenyak…zzZZZZ


27 nov 2008: ohaiyo gozaimasu!!! arini kitorang bangun dekat kul 8am.siap2 sume kul 9am baru bekfes dgn okaasan.sian die kne tggu kitorang bangun dlu baru bekfes.huhuhu..plan kitorang pagi ni,nak gi recycle station.okaasan nak bwk gi station tempat die antar barang2 utk recycle.kat sane,rupenye ade tempat barang2 free.ske ati la kalo nak amik.ade baju2, buku,topi.. my okaasan die suh aku amik sweater. die takot aku samui (sejuk)..yela,mmg samui pon.bwak sehelai je sweater.huhuhu..now,it’s shopping time!! okaasan bawak kitorang gi APITA shopping mall…saje jalan2..bukannye nak shoping sgt pon.dwet pon xde..huhuu..actly aku ade bli rantai.hahaha..1890 yen..dlm rm60++ la.same ngan yana.aku bli kaler itam,yana kaler putih.gatal plak tetiba nak bli rantai.perabes dwet je..huhuhu..then,okaasan blanje kitorang mkn aiskrim baskin robbin.yummy!! ohye,time shopping tadi jumpa family kak sha n awi, ngan eka n fazilah..diorg pon shoping kat sane.huhuhu..pas bershoping kitorang blk tukar baju,have lunch and bersiap2 nak g aichi uni plak..ade persembahan malay dance and welcoming party from aichi stdent.sgt enjoy..! ade main games,makan2…persembahan..everything’s so good! dekat kul 5pm the party is over..everybody pulang ke umah host masing2…cambest je diorg ngan host family.ade yg nak wat party kat umah la..kuar gi jalan2 la..hehehe.. before ni sume takot nak dok ngan host family.skang mmg dah mcm family sindri je rasenye..aku pon x kurang bestnye..mlm ni kitorang nak wat tea ceremony, pastu masak tempura n pakai kimono!! yay!! pas dah tukar baju, okaasan ajak wat tea ceremony.oleh sbb die ni western type sket,so,kitorang wat atas meja makan je.kalo pure japanese tea ceremony, kne wat atas lantai, pakai kimono ngan ada adat2..tp okaasan kitorang sempoi je.hehehe.. eiyarkk!! nigai (x sedap)!! tea diorg pahit..diorg mmg x buh gula..tp b4 minum tea tu,kena mkn manisan-macha, biar rase manis sket.ermm…x leh trime..nigai! ok,pas tea ceremony,okaasan ajak masak.goreng kacang,goreng sayur ngan tepung, udang ngan tepung (tempura), sweet potatoes and macam2 lagi.. plus ade udon with soy source n tofu.. bnyak giler makanan! rase sgt knyang!! yummy! oishi (sedap)!!! makan skali ngan otousan.. otousan tatau sgt speak english, so okaasan la yg kne translate.cian die..hehehe.. tp otousan baik gak…die still communicate ngan kitorang.ajar care nak gune chopstick..hahaha.susah btol… :P ok2,after we had our dinner, okaasan pakaikan kitorang yukata (lebey kurang cam kimono la)! yeehaaa…!! 1st time pakai yukata..susah gak nak pkai…okaasan yg tlg pakaikan… aku kaler itam kuning, yana itam merah…kawaii…hehehe…pastu posingla,ape lagi..melaram ngan yukata..rase cam xnak bukak je..tp ape bley watkan,org pnya..huhuhu.. since malam ni mlm terakhir kitorang ngan host family,so kitorang tido lmbat sket.sembang2 ngan otousan n okaasan, plus bg diorg souvenir from malaysia. kitorang bg kain batik, kain pelikat and keronsang. okaasan sgt suke ngan keronsang yana.sbb tu bg kat die.as a souvenir..yana pon xkesah. kitorang tido kul 11pm++ mlm tu.spent time ngan diorg for d last day.huhuhu.cam sedey plak…oyasumi nasai okaasan,otousan…zzzzZZZ


28 nov 2008: ohaiyogozaimasu!!! waahhh…arini last day kat umah host family…sob2!! now kitorang nak blk smula ke nanzan uni hostel.amik barang2 n nak gerak ke kkr nagoya hotel.kitorang 2nd family yg sampai kat sane, after family ain n syahida.pastu family yat n kat.then baru family lain ramai yg dtg.time nak berpisah mmg syahdu sangat.,masing2 dengan host family masing2..yela,baru 2 ari dok dgn diorg,tp diorg sgt baik.dah rase cam family sindri.pasni dah x jumpa lagi..uwaaaa..sgt la sedey…aku ngan yana nanges!!! huhuhuhu…tah la..rase sedey sgt nak tinggalkan okaasan.she’s very kind..uwaaaa!! sedeynye…eyh,tp bukan aku sorang je tau yg nanges..ade lagi yg nanges..huhu..yela,masing2 sedey…goodbye to our host family!!! T_T pas host family dah blk,kitorang packing barang2 n gerak plak ke KKR hotel in nagoya. dok hotel sebilik sorang.perghh…best giler! hahaha.. ptg tu kitorang gi jalan2 lagi kat area sane.melawat nagoya castle.scenery die sangat cantik..tah la.. kalo org len kate cam biase je,tp aku ske gak..ske suasana autumn..sgt cantik!! then kitorang gi plak kat noh theather.tp dah tutup.xde show.so,kitorang juz melawat jela tempat tu.tingat plak cam dlm cite tiger & dragon. huhuhu.. pas dah melawat, kitorang bergegas blk ke KKR hotel.ala,tempatnye dekat je..lintas je jalan,depan tu KKR hotel.hehe.mlm ni d biggest event.malaysia night.we have to give our best for the performance.aku dok 1 meja ngan okaasan n yana.with other makcik n pakcik jepun.huhuhu..okaasan datang! die saje je…aritu die ckp xleh nak dtg..mcm2 alasan die bg..jauh sgt la..nak kne masak utk family la.. tup2..dah ade kat sane…heeeee…i’m very glad!! (^_^) mebe die nak tgk aku perform kot..hahaha..malu2..alhamdulillah…sik bek sume persembahan kitorang mlm tu success…xde pape masalah…everybody did perform well.. yokata!!! :) pastu sempat lg tangkap2 gambar ngan okaasan, ngan kawan2… geng2 budak joget, budak2 zapin, ngan fashion show…

BUDAK JOGET: hani,ann,yat,kat,huda,yani

BUDAK ZAPIN: shaza,kak raha,asma,fazilah,yuni,ain

FASHION SHOW: yana,syahida,fizah,mira,ezzah,husna

best giler ah….over je tangkap gambar..mlm tu pas dah malaysia nite,masing2 penat,tp aku,shaza n ann sempat lagi try yukata yg kitorang dapat time lucky draw td.huhuhu…only 6 person je yg dpt…aku,shaza,yana,mira,syahida,ann… lucky us! tp unfortunately,aku xdpt belt…kne dapat wat lucky draw…tp aku xdpt.. :( xpela…nnt suh mak wat sindri… :p adoyay..penatnye arini… berjalan2, menari, tangkap gambar..haih…sok dah nak blk mesia dah….sedey plak rasenye…hurmmm…


29 nov 2008: bestnye tido mlm td..dah lame x tido atas katil.hehehe.sik bek bangun awal.dibuatnye tido sorang2,x bangun,mmg kne tinggal la aku kat jepun nnt.hehehe.. kitorang berkumpul kul 6.45am.sempat lagi nak main asap..hahaha..pasni balik mesia dah xleh main mulut berasap. :( ok,pas dah packing luggage masuk dlm bas kitorang gerak gi airport. tp xtau lg bley blk ke x..sbb ade masalah skang.kitorang kne transit kat thai airport.tp masalahnye skang ade prob kat thai airport.kat sane ade tunjuk prasaan ape tah.so, sume flight ke bangkok cancelled. tatau camne kitorang nak blk. sampai je kat nagoya airport, tgk sume kaunter thai airways dah ditutup. ceisss… with the help of soeda sensei and en.sofwan, we manage to get back. bnyak keje sket ar. at first naik ANA (all nippon airways) ke narita(tokyo) airport. we have only 2 hours to check out and check back in…perghh…macam nak giler rasenye… dah rase cam explorace ngan the amazing race. berlari2 sambil bawak luggage yg bnyak..tup2..tgk flight delay…alhamdulilah..we stil can make it.. kat narita airport sempat la kitorang jalan2 kat kedai kat sane..nak shoping pon dwet dah xde kan…so,window shoping jela…flight kitorang kul 7 pm.. naik JAL (japanese airlines) at last,tercapai gak hasrat nak naik JAL. before this tgk kat dlm cite attention please je..huhu… haa, JAL aku naik ni..one of the biggest aeroplane in the world.kapal terbang ni 2 tingkat..perghhh…mmg besar la..siap ade tv lagi..flight kitorang dari tokyo ke singapore.lebey kurang 5-7 jam perjalanan.so,xdela bosan sangat.aku dok seblah kat.yg len sume jauh2..sik bek dekat ngan kat.ade gak member nak borak2..walopun kami lebey banyk tido je dlm flight.huhuhu..


30 nov 2008: sampai kat changi airport singapore kul 2 pagi!! huwaarghhh…ngantok nye..airport pon sunyi je..oleh sbb dah sgt mengantok,x kesah dah tido mane2..tido atas krusi je..org lalu lalang pon dah x kesah. slumber jela..ade yg tido atas lantai je..hehehe..our next flight kitorang x blk same2.divide into 3 groups wif 3 different time. 1st group 5 org kul 8.05am.. 2nd group kul 3.45pm 4 org. and d rest kul 5.55pm 17 org.. aku join the last group.yela,balik awal2 pon bukannye de pape.so bg priority kat org yg memerlukan… so,aku ade mase lebey kurang 15jam lagi!! adehh…airport ni dah macam rumah ke-2 aku je…dah puas meronda dlm airport, aku, shaza, kat, husna, mira, fizah, ann, yat, kak raha decide nak gi singapore city tour. tp kak raha ngantok,so die xnak pegi. kitorang 9 org jela… trip kitorang kul 11am. before that sempat la kitorang gi mkn kat burger king. pastu bersemangat giler nak gi city tour!! yay!! masuk je dlm bas, masing2 dah mengantok.. sume pon tido.. hahaha… lawak je.. dah la kitorang mengantok, ujan plak tu..mmg best la tido.. ala,lgpon singapore same je cm malaysia…but singapore is more cleaner and d building is more taller than malaysia.that’a all… blk je dari city tour kebosanan melanda kembali…adehh…nak watpe ni…aku jalan2 ngan ann.. tangkap gambo la..gi bli chocolate la…huhuhu..bosan giler..tatau nak watpe. sik bek lunch kitorang wife en.sofwan yg support..burger king! yay!! tanks!! :) ann amik 2nd flight,so lepas ketiadaan ann,aku tatau nak watpe.dok depan tv and tido je…hahaha..sampai la pas kul 4..bangun makan and bersiap2 nak meet yg lain..nak blk dah… huhuhu…akhirnya!! bley blk ke mesia gak.. from singapore to penang naik singapore airlines… wahh… ade hikmah gak kitorang x transit kat bangkok.. dpt merase naik mcm2 flight and gi macam2 airport. hehehe.. dlm flight aku dok ngan shaza n kak raha. sempat lg kitorang main multiplayer game.hahaha..tp sebab sejam je perjalanan,xleh la nak main lame2…eish2..kitorang sampai airport kul 9pm and disambut oleh our penggawa dr.nasir and geng2 yg blk 1st n 2nd trip…rase terharu…bestnye.. now dah nak blk usm..back to our normal routine…final year project..dowhhh… bosan!!! (-_-”)


ok,that’s all for now..aku rase mmg panjang giler posting aku time ni.dah bley wat telenovela. hehehe.. pape pon,aku nak gitau yg this is the best trip ever!! i won’t forget this experience!! insyaallah, kalo ade rezeki, aku nak pegi lagi jepun!! sangat best!macam2 yg aku dapat daripada trip ni.. aku sgt bersyukur sbb dpt pluang ni ni..frankly speaking, at first, it hard for me to get along in this community..yela,sapela aku ni kan…tetiba je nak join community diorg.. tp, alhamdulilah,lame2,diorg cam bley trime gak aku..xde bias..aku pon hepi je join ngan diorg.. ngan ann, asma, kak raha, yat, ezzah,mira and lain2.. drpd x penah ckp ngan diorg,dah jd agak close.. bley gurau2.. jalan same2… thanks guys!! i won’t forget the hardship and the sweetest moments that we have been through together… cherish every moment~~ \(^_^)/

p/s:nak tgk gambar2 menarik time aku kat jepun, check out my friendster profile! i’ll upload d photos..sooner or later! :)


...HaJiMeMasHiTE...

assalamualaikum...
hey guys!!
finally,i'm able to create my own blog...
hohohoho....
tanks to my fwen,dilah...(credit to u) :)
since this blog is kinda new, so please support me!!
i'm trying my best to keep this blog updated...
thanks.
:)
 
Blog Template by yummylolly.com