Tuesday, February 3, 2009

LESTARI kah anda?

First of all, aku nak tnya.. apa yg korang paham pasal pembangunan LESTARI a.k.a sustainable development? it's the "in-thing" in Malaysia nowadays.. erk...? xtau? hurmm... i'm sure, semua org penah dgr, bile skang ni org asyik dok cakap pasal sustainable development la... sustainability la.. pembangunan LESTARI la.. tapi x btol2 faham ape sebenarnya yang dimaksudkan...am i right? so do i... huhu.. memula aku pon asyik dengar je org ckp.. tambah2 USM skang dah jadi APEX UNIVERSITY kan.. sket2 ckp pasal sustainable.. ke arah keLESTARIan.. tapi mende ape aku pon x paham.. my 1st perception about sustainable development ialah, pembangunan yang terancang. for example, tanam banyak pokok2, kurangkan pencemaran and mende2 yg berkait dgn alam sekitar je..

actually, baru2 ni aku ade gi seminar... "USM-RCE SUSTAINABILITY LEADERSIP PROGRAMME" at Pearl-View Hotel, Butterworth for 3 days and 2 nights-fully supported by USM.. (best wooo..makan 6x sehari!! :p) join seminar ni pon atas nama MPD Saujana. Seminar ni ade jugak wakil2 MPP sidang yg baru, mantan MPP sidang lepas, wakil2 MPD setiap desasiswa and pelajar2 drpd kampus kesihatan and juga kampus kejuruteraan. lebey kurang 67 org yg join. huhu.. ramai kan..?? (tapi yg join ni sume nye adik2 je...adeyhhh -_-!! ) ok2, kembali ke pangkal jalan... drpd seminar ni, baru la aku tau yang LESTARI tu bukan stakat alam sekitar je.. ia mewakili bnyak aspek iaitu sosial, politik, teknologi, dan ekonomi. contohnye kan, perpaduan antara kaum pon dikira LESTARI jugak.. menjadi seorang yg menepati masa pon dikira LESTARI. actly, ape saje yang kite wat semuanya ade berkait dengan keLESTARIan.yang bezanya, bagaimana cara kite melakukan sesuatu.. adakah ianya LESTARI atau tidak? still didn't get what i mean? huhuhu.. susah aku nak explain.. tapi kalo korang join seminar ni, and dengar camne cara TENGKU NAUFAL and DR.ZAINAL conduct seminar ni, for sure korang akan dapat rasa AURA KELESTARIAN tu...hehehe. okla...nak senang paham, camni.. anything yang korang lakukan, xkan affect or give harm to the environment or lebey tepat lagi.. "Pembangunan yang memenuhi keperluan generasi pada masa kini, dan ianya tidak menghalang atau mengehadkan keperluan dan kehendak generasi pada masa akan datang".. contohnye, kalo zaman skang kite bley tengok gajah, kite akan cuba kekalkan supaya generasi2 kite akan datang still dapat tengok gajah tu lagi. bukan juz tengok dari gambar je.. haaa...camtu la makna nya...huhuhu. kalo rasa x paham lagi, bley la search sindri kat GOOGLE website.. :)

Lepas aku join seminar ni, barula aku tau yang selama ni, aku macam just dok dlm cermin kaca.. tau ape yg berlaku kat luar sane, tp x ambik peduli. tengok je tanpa cuba membantu apa2.. so, after seminar ni, aku harap, aku dah ade input sket2 pasal SUSTAINABLE DEVELOPMENT ni, and dapatlah aku membantu apa2 yg patot. kalo seblom ni 24 jam dok on je laptop, skang ni bile x gune, off je.. before this suke je membazir air dalam shower, skang ni, guna air bile memerlukan je.. seblom ni kalo nmpak sampah wat dono je, skang ni, hopefully bley la tolong kutip ape2 yg bley.. actly, x rugi kite mengamalkan cara hidup yg LESTARI, bukan utk sesape pon sbnrnya. tapi utk diri kite sindri and our future.. (did i just say something good??? :p )

okeyh,aritu aku ade gitau kan yg Desasiswa Saujana sedang bergerak ke arah menjadi sebuah DESA LESTARI kan? hmm.. sebenarnya xde lagi desasiswa kat usm ade title ni.so,SAUJANA nak jadi pioneer.1st desasiswa yang nak mengamalkan cara hidup LESTARI..kalo program kitorang ni berjaya, maybe baru semua desasiswa2 lain bley ikot jejak langkah SAUJANA.. Antara program2 yang telah dirancang ialah:-

  1. tampal poster2 "reverse-psychology" and polisi2 yg akan dikuatkuasakan. (peringatan supaya timbul kesedaran)
  2. provide kaktus pada setiap bilik (menghijaukan bilik)
  3. menggunakan recycle bin di stiap cluster(asingkan sampah ikot jenis2)
  4. eat-reward.beri ganjaran kpd sape2 yg kerap makan di cafe.
  5. gune bulb yg save energy (dpt jimat tenaga)
  6. tubuhkan 1 committee yg akan terlibat dlm meLESTARIkan Saujana.

Errr...ape lagi tah projek2 yang kitorang plan aritu.. lupe plak. huhuhu.. so far, ini la antara projek2 yang akan dijalankan. to all SAUJANARIAN, harap sangat2 supaya anda smua dapat bekerjasama dan turut serta dalam semua projek yang akan dijalankan nanti.. kerjasama daripada anda semua amatlah dihargai... :)

"KE ARAH MELESTARIKAN SAUJANA"


p/s: cube kira, brape banyak perkataan LESTARI dalam petikan di atas?? hehehehe.. kalo ade terkurenggg kat mane2 ke, bgtau la ye.. saye budak baru belajar pasal LESTARI.. :p

4 Colonies Tumbuh:

FuzAma said...

*clapping*..wah! tahniah la dik..cayalah..bangganya adajunior camni..hua3..btw..as ex-saujanarian..lagila terasa sangat bangga dengan Desa tewrcinta tu...huhuhu...

btw..utk proposal no 3...kalu sudi refer la kat tesis akak..becoz final year projek akak pasal recycling in desasiswa..location kat tekun dan fajar harapan. Dr Nurul as my supervisors.(ada kot salinan kat dia)mana la tau dapat membantu...(kalau la kan)

and...i'm so glad to hear such a wonderful action from u girls!...bagus sangat...harap semua pengalam yg korang dapat kat Jepun dan seminar tu akan terus menyemarakkan pemikiran, semangat dan tindakan korang semua.

always pray for u dear!and all too...

haniey said...

hukhukhuk..rase sgt terharu bile akak ckp camtu..tanks.. :') saujana the best!! hehehehe

owh,dlu akak pnya projek pasal recycling in desasiswa?hm,interesting.nnt bley la kitorang refer kat tesis akak ey.. saye try mintak kat dr.nurul.. kalo akak berminat,ade cadangan ape2 ke..kecik tapak tgn,nyiru saye tadahkan.. :)

hmm..kitorang pon harap dpt menyumbang sumthng kat desasiswa and usm..hmm..hopefully x rugi la pegi jepun and seminar tu..ade dpt info sket..timbul gak kesedaran..huhuhuhu..

nway,tanks for ur support sis! appreciate dat..!! :)

mashitah izzati said...

salam..hanie..
kita dah pg tahun lepas prog nie...
sekarang dalam usaha nak lestarikan company yg kt tengah praktikal...
huhu.. mesti ko rindu kat kt kn

haniey said...

eyh..zati!! haiiii!!!
lame x kontek2 ko...memang rindu!!!
huhuhu...owh,ko pon dah pegi ek seminar ni taun lepas? btol la..ko kan MPP...huhu..kite skang ni baru ade kesedaran pasal LESTARI.. hahaha.. owh,ko praktikal wat pasal kelestarian gak ke?? bagus2.. =)

 
Blog Template by yummylolly.com