Monday, March 16, 2009

NAP 2009 --Part 1--


----[ First week ]----


15 february 2009-- they arrived Penang International Airport.. ade buddies yang ikot gi airport. the rest semua waiting kat Guest House USM, the place where they were staying for this 1 months. berdebar-debar gak la nak tunggu diorang sampai ni.. agak-agak diorang still ingat lagi tak kat kitorang yang penah pegi sana.. lebey kurang kul 9-10pm baru la diorang sampai kat Guest House. ermm.. ade sesetengah muka je yang aku prasan. yang budak-budak lain aku tak ingat.huhu.. diorang pon ade sesetengah yang ingat dengan kitorang. malam tu takde aktiviti pape. just tolong diorang angkat luggage masuk bilik. berat gilerrrr luggage diorang. kitorang gi Japan aritu takde la berat camni. maybe sebab diorang nak dok sini sebulan kot. that's why bawak barang macam kat Malaysia ni takde jual. huhuhu..


16 february 2009-- first meeting! formal and informal meeting. perkenalkan NAP members and buddies. bagi groups. me and shaza same group. our NAP members : Yoshi, Kaji, Tecchan.. all guys. hahaha.. memang dah memasang harapan supaya mendapat semua lelaki.. and lucky us! :) Ann's: Junko, Haruka, Mokkun.. Ezzah and Jira: Chika, Aya, Kana.. the rest tak ingat sangat. huhu.. ok2, aktiviti petang tu, SHOPPING @ QUEENSBAY MALL. kena bawak diorang gi shopping sebab ada barang yang diorang nak beli. (bawak luggage punya la berat, ade lagi barang yang tak cukup?eish2..) so, time shopping ni divide ikot group. ikot jela mana2 yang diorang nak pegi. aku pon jadi blur2 gak. tak tahu kat mane nak carik barang. hehe. tapi alhamdulillah, semua barang dapat jumpa gak. time dah nak balik dari shopping, Kaji, Yoshi and Tecchan belanja kitorang McD.. ^_^ thanks guys!~

Tecchan--Yoshi--Kaji


17 february 2009-- tutorial time!~ actly kedatangan mereka ke USM ni adalah untuk belajar Bahasa Melayu and budaya Melayu. so, kitorang kena la ajar diorang camne culture orang Melayu and ajar diorang bahasa melayu. simple greetings, simple vocabs, etc. utk group discussion ni my group combined with ann's group since me alone and ann alone. huhu.. budak2 ni cepat gak tangkap apa yang diorang belajar. tapi susah gak bagi diorang nak pronounce certain2 words. lepas dah penat study, petang tu gi jalan2 kat area Dewan Budaya. tangkap gambo.. petang tu kul 6.30pm kitorang bawak budak2 jepun ni gi makan kat Pelita Nasi Kandar. nak ajar diorang makan makanan Malaysia, sambil tu bley la nak kenal2 NAP members yang lain. makan2, borak2.. and kami pon pulang...


18 february 2009-- takde ape2 aktiviti dengan diorang... :(

19 february 2009-- cooking activity!! yeahh...


team mantap buat roti jala~


kitorang ajar diorang masak cara2 nak wat roti jala, kari ayam, ngan kuih cara. kitorang pon sebenarnya tak penah buat. so, ini peluang untuk kitorang try jugak la. hehe. time ni memang sangat best. sebab leh tengok camne diorang masak. ade jugak yang macam tak penah masuk dapur. potong bawang tak reti.. huhu.. (ckp orang je,aku pon same gak.hahaha) time wat roti jala ni, bebudak jepun ni banyak wat kreativiti masing2.. ade yang buat bentuk 'love' la... 'star' la.. 'mickey mouse' pon ade.. aii..macam2.. tapi comel je.. :)


Roti jala 'star' shape


Roti jala 'love' shape

Cara2 buat kuih cara yang betol

lepas dah siap sume, ape lagi.. makan time!! tapi kitorang tak makan roti jala yang kitorang buat ni.. cikgu-cikgu dah tempah roti jala yang lain. huhuhu.. roti jala yang kitorang wat ni just sebagai alat bantu mengajar je.. :p anyway,roti jala memang sedap!! nyum! nyum! (siap bawak balik bilik buat bekal.hehe)

mereka makan dengan penuh gembira :)



20 february 2009-- aktiviti jalan2 sekitar USM.. memula ingat nak bawak diorang gi Tasik Harapan tapi time tu hujan plak. so, bawak diorang gi foyer DK dulu. tempat berteduh. then pegi ke foyer DK U. lepak kat sane and sempat la main games dengan diorang.

main games tetapi agak bosan -_-!!


bosan2. cepat la hujan berenti... lepas hujan dah berenti, kitorang start jalan2 balik. bawak diorang pegi Tasik Harapan untuk melihat biawak yang mesra pelajar. huhu. bebudak ni macam tak penah tengok biawak je. excited semacam.

Kaichi dengan aksi biawak


pastu one of the buddy ade bawak roti, so bagi bebudak ni bagi makan ikan.

aktiviti bagi makan ikan


sepanjang 3 tahun aku dok kat USM, ini la first time aku bagi makan kat ikan dalam tasik ni. hahaha. bagus gak aku join program ni kan.. hehe.after bagi makan ikan, kitorang lepak2 tepi tasik,ape lagi...aktiviti utama, tangkap gambo!!

happy faces :)


peace!! (^_^)v


Junko versi mualaf :)


lepas dah bersiar-siar kat Tasik Biawak ni, ade sesetengah yang nak balik Guest House, ade jugak yang nak kuar makan. Aku,ann,jia,jira,yoshi,kaji,kana,uchi,aya and andre.. so, kitorang bawak diorang gi makan kat Gee Tomyam.. yang seronoknye sebab Yoshi and Kaji belanja kitorang makan lagi..!! yay!! ^_^ tanks guys!!

Yoshi blanje makan!! (kaji-not in d pic)


21 february 2009-- sight seeing and heritage trails!! kali ni kami buddies dan cikgu-cikgu akan meronggeng ke town. tempat2 yang kami pergi ialah muzium islam, buddhist temple, indian temple, little india, sleeping buddha, standing buddha, ape lagi buddha yang ade tah..

Indian temple

sempat lagi diorang nak semayang

in front of temple ape tah...

ann dan saye - khoo kongsi temple


then, we were divided into 2 groups.

we are the second group

the first group


lepas dah divide masuk group,me, ann, azmi and khairul (buddies for second group), kitorang pon pegi bawak bebudak ni makan.. (walaupun bebudak ni still kenyang lagi.ann je yang lapar sebenarnya.hehe)

junko-me-mokkun-tecchan

warga second group yang lain :)


lepas makan, khairul bawak 1 group pegi jalan2, aku,ann,azmi bawak some of second group members (junko,mokkun,kaji,tecchan,and their sensei)..alamak..dah tatau nak pegi mane. as usual, this is my first time menjejakkan kaki di little india. huhuhu..adoii..nak bawak diorang pegi mane ekk?? ape yg best kat sini?hmm.. belasah jela. kami pon jalan2 kat area tu. bebudak ni pon takde nak beli pape. diorang nampak macam dah bosan je.. so, kitorang pon balik ke tempat berkumpul. kitorang la group first yang sampai kat sana. hahaha.. punya la tatau nak buat apa.. sedangkan ade masa lagi 15 min sepatutnya. huhu.. takpela, bawak diorang masuk melawat kawasan masjid. ade sorang pakcik tu briefing kat diorang. bila semua bebudak yang lain dah sampai, semua buddy pegi semayang zohor dulu. bebudak ni di briefing sekali lagi.. huhu.. selesai semuanya, kami meneruskan perjalanan ke sleeping buddha dan standing buddha.. pic! pic! (maaf,tiada gambar temple yang sempat ditangkap kerana gambar kami lebey penting)

buddies - NAP members

we are the buddies! ^_^


kami meneruskan perjalanan ke padang kota. singgah kejap je. sempat beli rojak nak bagi diorang rasa. then, meneruskan perjalanan lagi. kali ni kitorang singgah makan cendol plak. kat mane tah name tempat ni. huhuhu.. yang penting cendol ini sangat sedap.. i like cendol! yay! :) after makan cendol, we all pon balik ke Guest House. tapi petang ni kitorang ade aktiviti lagi dengan diorang. cikgu-cikgu tak ikot. buddies dengan NAP members je. kitorang nak bawak diorang pegi pasar malam. aku dengan ann jalan dengan junko, haruka, chika, mokkun. diorang agak takut2 utk try makanan melayu. tapi bila disuruh rasa, diorang akan rasa jugak. tak penah nak menolak. bagus2.. kitorang belikan apam balik dengan keropok lekor.. bak kate diorang.. "OISHII~!!!" :) huhuhu.. after bawak diorang gi pasar malam, diorang pon balik ke guest house and kitorang balik semula ke desa saujana dalam kehujanan.. arini memang sangat penat. tetapi sangat enjoy!! ;)


22 february 2009-- mari kita ke QUEENSBAY MALL lagi..!! asyik2 gi queensbay je kan.. huhu.. kitorang saje nak ajar diorang naik bas rapid penang.. so, sesampainya kami di Queensbay mall, masing2 berpecah ikot buddy masing2... aku, shaza ngan ann jalan dengan junko, haruka, chika.. diorang nak carik baju and skirts.. so, masuk kedai ni, kuar kedai tu... penat berjalan.. nasib baik diorang jumpa gak mende yang nak dicari... lepas penat jalan2 cari baju, kitorang pon pegi makan di McD~

Ann---Chika---Haruka

Junko---Shaza---Hani

pas makan tatau nak watpe, so kitorang pon pegi la main arcade games... racing kereta, main basket.

semua sedang fokus driving :P


let's play basketball :)

saya sangat terok kedua-dua games tersebut.. hohoho.. jadi taknak cite lebey2.. :p ok2.. pas semua buddies and NAPs dah berkumpul, pegi lepak kat tepi laut kat Queensbay sambil tangkap2 gambo.

tepi laut kat Queensbay Mall

Bajeto kawaii --Chika-Haruka-Junko--

ha, ni pon my first time gak lepak kat tepi laut Queensbay ni.. hahaha.. then, kitorang plan nak gi komtar. tapi hujan sangat lebat. jadi, kitorang ubah plan, nak gi Kompleks BJ je.. jom main bowling!! yay!!! aku dapat group dengan Jira, Ken and Yumi.

Hani---Yumi---Jira---Ken

Erm,bukan nak membangga diri atau apa,tapi group kitorang la yang paling mantap! hahaha.. gembira! gembira! walaupon bukan nye dapat adiah pape, tapi enjoy main aritu.. penat tetapi memang berbaloi.. semua orang pon same... :) tak sabar nak menanti hari esok bersama diorang lagi... ;)



.....to be continue.....

2 Colonies Tumbuh:

wan fara said...

sounds good!

haniey said...

it was indeed :)

 
Blog Template by yummylolly.com