Tuesday, October 20, 2009

am i useless???

haih... tadi baru je tulis entry pasal dah malas nak update blog la, takde masa nak update blog la, dah makin busy dengan projek la, itu la ini la.. tup2.. tak sampai 24 jam, dah naik entry baru plak. huhu. bila cakap je tak nak update blog, ha... mula la idea nak tulis blog ni mencurah2 ke ladang gandum... ^_^"


actually nak update sket pasal tadi. tadi tu apa? kejap la. baru nak cite ni. haihhh... (-_-") petang tadi ada wat appoinment ngan senior. nak bincang about my primer design aritu. sehari sebelum tu dah berkobar2 siapkan design primer, carik expression vector yang sesuai bla.. bla... nak tunjuk kat senior. dengan harapan lepas tunjuk primer yang aku design ni, boleh terus order primer and start my project. tapi, segalanya tak seperti yang ku harapkan......... tsk.


lepas jumpa senior tadi, rasa macam nak nanges.. kenapa? dia marah kamu ke? dia tengking kamu? dia cakap yang bukan2 pasal kamu? dia buat apa???? wowowo... relax2.... actually, my senior tak buat apa pon. kitorang pon bincang baik2 je tadi. takde konflik di situ. tapi, entah nape... aku rasa... i'm soooo stupid! seriously! dah nak masuk 4 bulan aku study pasal projek aku, tapi aku macam tak dapat input apa2. nothing! zero! rasa macam bodoh sangat. apa yang senior aku tanya, semua tak boleh jawab. i feel like i wanna kill myself. kenapa b***h sangat nih??


anyway, aku admit la. bukannya selama 4 bulan aku datang lab, aku study or baca jurnal. yup, mungkin aku ada baca jurnal, tapi tak sungguh2. yela, sapa tahan kan, tiap2 hari datang lab, terus baca jurnal, baca saintific article, carik info pasal projek. mana tahan beb! aku bukan orang camtu. baru baca jurnal 2-3 baris, dah bukak facebook. sambung baca 2-3 baris lagi, dah start blogwalking. macam mana nak maju camni kan? sapa tak marah? no wonder la kena 'motivate' dengan senior tadi... "kamu amik master ni sebab nak dapatkan master tu ke, or nak belajar and dapatkan knowledge?" hm.... mestila aku tak cakap sebab nak dapatkan master.... (-_-")


bak kata my senior, "kamu dah master, kena pahamkan setiap benda yang kamu nak buat. jangan harapkan saya nak tolong baca untuk kamu. sekarang dah master, semua kena buat sendiri... baca... baca.... baca.... paham kan prinsip dan teori. kenapa buat camni? kenapa guna benda ni? kenapa jadi camni? nanti bila orang tanya kamu, kamu boleh jawab.."


so....inilah yang aku nak bagitau kamu semua. aku rasa sangat down sekarang. i feel useless! tiba2 aku rasa macam nak terminate je master ni. nak sambung master ni sangat stress oke!!! faktor environment dalam lab juga turut menyumbang saran kepada ke"stress"an aku.. argh!! perlu ke semua ni??? lebih baik tunggu orang masuk minang, pastu kawin, dok umah, jaga suami and anak. kan??? tak! tak! tak boleh macam ni. itu kata2 orang yang lemah. i must keep on going. keep going no matter how tough the going is. betol tak?


takpelah, mulai esok, aku akan study betol2. tak nak main2 dah. kena paham betol2 untuk projek aku nanti. hopefully la azam kali ni last longer. jangan lepas seminggu, back to the same routine. hehehe.. takpe2, kita tengok camne. wait and see. lalalalala~~ *wink*


next week we all ade progress report meeting. mati la!!! project belom start apa2 pon lagi, nak ada progress apa??? T_T


"saya tahu saya tak pandai, saya pemalas, saya tak sama macam orang lain....
tapi, tolong lah bagi saya sedikit ruang dan masa....."



p/s: nampaknya mungkin kena tunggu lagi 3-4 bulan kot baru leh start projek... T_T

7 Colonies Tumbuh:

nurliani ahmad mustafa said...

go hani!!
btol la apa ur senior said kan
boleh punya!!

akhis said...

~ hani awak kene betulkan niat tu...knp awak nk smbung master?
~ kalo xleh focus baca jurnal dlm lab, pegi la lib...
~jgn give up ok, jdikan kata2 senior tu pembakar semangat awak k...
~kalo awak stop master, sape nk lunch ngan kita nnti..hahaha...

haniey said...

liani:
thanks!!!
insyaallah...mesti boleh punya..!
;)


akhis:
-niat? buat masa skang, niat saya nak dapatkan master. tapi, lepas ni, mungkin kena betulkan balik. huhu...
-tula, kondisi sgt x seswai dlm mbbs tu. sakit pinggang. xde krusi best. hehe..
-yup...saye akan tunjukkan kat diorang, even saye x penah wat keje2 lab, saye pon boleh jugak... =)
-erk?awk x bg kite stop master sbb awk x de geng lunch ek? hm.. kalo camtu kite x jd stop master la.. hehehe.. (terharu tak?):P

f said...

=) supervisor km pon ckp mcm tu gak..de ckp kena ada basis tok setiap apa yg kt buat..mknanya kena tau kenapa kt wat cm 2.knp kamu guna primer 2?knp kamu guna PCR-RFLP?knp?knp? dan knp?.hah, amek kau..tatau nak jwb pe..mula2 kena sound tu, jujurnya ase down sesangat..mmg ase stp*d...tp, betullah apa yg beliau kata..

kt da kena start adapt dgn situasi master...

sy YAKIN kamu BOLEH!!!! hani, trust me on dis..u can!!

jika kau fikirkan kau boleh, kau hampir boleh melakukan...betapa pemikiran kita akan mempengaruhi tindakan kita..=)

i'll sapot u no meter wut...ehee..smileeee....=D

haniey said...

f:
thanks.... terharu sgt dgr f ckp camtu... huk huk.. nmpaknya saya masih blom ready... saya prasan yang saya dah bersedia utk master, tapi sebenarnya saya masih jauuhhhhh kebelakang.. :( anyway,thanks 4 reminding me... please support me no matter wat k.. luv u!!!~ :)

shazzy said...

haniey, kite smbung master bukan smata2 nak dapatkan title master, tp kena ade niat nak cari ilmu dan kerana Allah..ok?baru la snang perjalanan kite..jgn la rasa b***h..mmg kite sume xdilahirkan pndai..tp usaha tngga kejayaan..aku dulu pon mule2 1 bnda xtau ape..tp kite usaha atasi..btol la ape senior ko ckp..tp ko kena ingat yg bukan mudah ntuk ko jadi hebat nak tau sume bnda..kena amek masa.so aku rasa ko da ckup hebat da pon ntuk berani amek master ni..juz need sometime..sume org pon cmtu..anyway, gudluck..

Fatt Chin Choy said...

kalau nak berjaya ko kena ubah sikit sikap ler

 
Blog Template by yummylolly.com