Thursday, October 22, 2009

teruja dapat pergi ke gym untuk pertama kali

iya. seperti yang tertera pada title entry ni, aku berasa amat teruja kerana 1st time dapat pergi ke gym. hahaha. before this, dah 3 tahun dok kat usm tak penah pon terdetik atau berangan nak pergi ke gym. siap tak tau pon usm ada gym. hahaha. ketinggalan zaman betol! *giggle*


al-kisahnya semalam my labmate, fikah ajak pergi gym. bila dengar je dia ajak gi gym terus aku jawab, "tak nak". tapi selepas dipujuk oleh bebudak ni, aku pon on jela. lagipon bila lagi nak pergi kan. selama ni pon tak pernah masuk gym. tengok dalam tv je. dalam otak dah mula imagine, nanti time aku nak exercise, tetiba ada mamat hensem yang berbadan tough datang tolong aku handle alat2 tu.. ajar aku camne nak guna. pastu sambil exercise kitorang berkenalan, borak2, gelak2... lepas dah abes exercise, kitorang pon tukar-tukar no.telefon.. best kan camtu??? ^_^ tapi rupa-rupanya baru aku tau waktu penggunaan gym di asingkan untuk lelaki dan perempuan... (-_-") (mungkin tak nak ada kes-kes macam aku imagine tu... haihhh)


memula ingat nak pergi dengan akak2 senior lab yang lain, tapi sebab diorang lambat sket. so, aku, fikah, sya and fifi pergi dlu. sampai kat kaunter je, ada pakcik tu tak bagi kitorang naik. padahal kitorang dah pakai sports attire dah. siap ngan sport shoes. apa lagi ni? oh.. baru tau yang rules and regulation kat situ kena bawak towel sindri untuk lap peluh. tapi at last dia bagi naik jugak sebab kitorang 1st timer. sik bek dia tak tanya kitorang student tahun berapa. kalau dia tahu kitorang dah grad dari usm, tak pasal2 kena gelak balik ngan pakcik tu. huhu...


sesampainya kami di gym, masing2 terus buat muka macam, "oh, camni rupanya gym. sama je kan macam dalam tv tu..." (ok, padahal aku sorang je yang teruja. diorang yang lain slamber je...) memula masuk dah jakun. rambang mata nak guna yang mana. nak guna pon tak reti. hahaha.. mesti budak2 lain tengok kitorang pelik je. lantak la. yang penting buat muka confident. ngeeeee.. :D boleh kata semua alat2 kat situ aku dah cuba. tahniah!!! cuma threadmill je tak dapat naik... :( after dah cuba semua alat2 tu, last skali aku naik "kayuh basikal". aku challenge diri sindri untuk 15min. memula start macam relax je... cool lagi. 10 min yang pertama still boleh control. dah masuk 5 min terakhir... lenguh btol. berat giler nak kayuh. rasa macam tengah kayuh nak naik bukit. korang bley imagine tak? lenguh giler kaki ni. aku dapat rasakan yang lutut aku je yang kurus... T_T aku sedaya upaya jugak nak abeskan 15min tu. tapi tak berdaya sebab tinggal lagi seminit, adik fikah dah ajak balik. kalo tak boleh je abeskan 15min tu... lalala~~


turun2 je dari "basikal" tu, aku macam dah tak boleh rasa lutut aku ni. lembik semacam je. terus terduduk kat atas lantai tu. tak boleh nak berdiri pon... lepas dah relax kejap baru leh bangun. tu pon masa nak turun tangga terseksa jugak. boleh imagine tak? adoiiii... sakit sangat... T_T punya la dah lama aku tak exercise... bila skali pergi exercise, amik kau! habes lenguh2 1 badan ni... sakit badan... sakit kaki.... jalan pon dah macam penguin je... (sila jangan imagine ye...) sampai je bilik terus terjun atas katil. kepala rasa pening dan loya. mungkin penat sangat kot. maybe after tido secukupnya tomorrow i'll be fine.. hopefully......


so, ini la 1st experience aku pergi ke gym.. walaupon sangat penat, tapi best! sangat teruja...!! next time macam nak pergi lagi je... hehehe... jom kawan-kawan!!! bersenam bukan sahaja dapat menyihatkan badan, malah dapat juga mengurangkan lemak2 + kalori anda... saya sudah pergi ke gym.... anda pula bagaimana??? selamat mencuba!!! =)



p/s: alamak, kaki dah sakit... macam mana nak pergi meronggeng nih???

17 Colonies Tumbuh:

Uruchimaru @ kf said...

ala meronggeng atas katil aje lah hehehe kan syok !!!

Fatt Chin Choy said...

tu ler siapa suruh x bersenam selalu
hehe

haniey said...

kf:
meronggeng atas katil?
hmm.. best gak tu! hehe


fatt chin choy:
err..takde masa la nak bersenam..
busy2...
hehehe
(alasan!)

Marina Monroe said...

Salam, eloklah tuh dah start exercise..yg sebenar nya memang patut meruangkan sedikit masa utk senam at least twice a week.
Stay Healthy....

haniey said...

marina monroe:
salam... hehehe... thank you. ni baru mula nak berjinak-jinak dengan gym... =)

shazzy said...

bagus2..rumateku sudah mule bersenam..klu xtdo je..hehe..sama la ngan kite..kite pon nak bersenam gak pasni..tp xnak g gym..haha..

haniey said...

shazzy:
eh..tido 2 pon 1 bentuk senaman gak tau. senaman utk merehatkan minda... hehehe.. ok2, bagus.. pasni 1 umah pulun dok exercise.. :D

UnGu VioLet said...

heheh.. bagus2.. mmg elok ke gym..

haniey said...

ungu violet:
yeahhhh bebeh... ;)

Raha Rahman said...

*likes this post*

Yo Haniey...
see u soon at Penang. remind me to bring ur present as promised kot...
but anyway, need one favor from you..
hehe.
btw, having a good laugh reding this post.

n a r d indie winkie said...

wah.. ni gym kat mana ni hani? yg kat minden tu ke? hehe.. dulu time kat usm slalu gi sana. rindu plak. huhu..

haniey said...

raha rahman:
thanks sis!! :)
eyh,u nak datang penang ke??
my present?? oh yeahhhh...^_^
need my favor? what's dat?? just name it.. ececeh...
ok,keep on laughing (^_^")


nard:
haah... gym kat minden tu.. nard penah pegi ke?? asal tak bgtau org?? ceh.. terpaksa org malu sorang2 sebab tak tau usm ade gym.. huhu..

darkbutterfly said...

oh yeahhh
dont get too excited. lol.
yup need ur favor..
cewah~~
ni kalo x dpt nk accept the favor, siap la..
hahaha
u have any video ms tarian kat japan dl x? kalo xde, tau x sape2 yg ade?

haniey said...

darkbutterfly:
alamak...macam serius je bunyik..
tp kalo present saya setimpal dengan apa yg akak nak, i'll accept it then...
hahaha..punyala tak iklas...
owh,pasal vid jepun tu, saya pon tgh mencarik gak ni.. bukan kat vid saujana ade ke?? tp xtau sapa yg pegang. maybe yat??

darkbutterfly said...

hahaha.
sengalll jek~
laaa hang pon tgh cari gak ke?
aah sbnrnyer ade dlm vid saujana.
try ty yat.. akk pon xtau bnda tu ktne pas blk jepun.
huhU~

haniey said...

darkbutterfly:
hehehe...
kesengalan sbb ikot my senior la..
(it's u dear!! hahaha)
ok2..dah jumpa all d vids!!! yeehuuu!!
ok,nnt tnya yat... ;)
eyh, u dah wat blog baru ke???

darkbutterfly said...

yes dear.. my new blog. I transfer akaun..
huhu
kind of fresh new start la konon.
hehehehhehehe
dtg la visit slalu yek..huhu
ok, nnt i ty yat k... ;)

 
Blog Template by yummylolly.com