Tuesday, February 24, 2009

dera isogashii (-_-")

hey all..
sory coz dah lame gilerrrr x update blog ni..
skang ni mmg sangat sangat tersangat la bz..
DERA ISOGASHII..!! (-_-")
dengan assignment, projek eco-desa, NAP, thesis..
adoiiii....macam2....
aktiviti meronggeng pon terpaksa di hentikan buat seketika..
akan kembali meronggeng lepas sumenye selesai..
insyaallah...
ha,ni pon dpt la update sket blog ni..
pasni nak gi discussion plak..
xleh lame2...
got to go...
daaaaaaaaaa~
p/s: ade bnyak mende menarik yg nak di story mory...
check it out later~

Friday, February 6, 2009

Ronggeng Rokiah~

erkk..? apehal title entry tetiba ronggeng rokiah plak ni? hahaha... xde idea nak letak title ape.. tetiba tingat ronggeng rokiah.. bedal je.. okla tu.. :P

haaa..bersempena dengan title RONGGENG rokiah ni, aku nak cite la aktiviti ronggeng aku arini.. hm,actly before this dah plan ziffi baekkk punye nak pegi main boling ngan bebudak ni.. shaza, ann, asma and yat.. (ezzah x masuk dlm snarai meronggeng ari jumaat!-coz die sorang je yg x free..hehehe).. tapi dah last minute, masing2 ade hal plak.. asma ade keje nak kne setelkan.... yat plak ade presentation kul 3pm.... shaza kena gi KL coz ade lawan pantun...die pemantun VARSITY ok...(all d best rumet!:)) lastly, tinggal aku dengan ann jela yang free.. hmm.. xpela..nak wat camne kan... bak kate acha septriasa.. "berdua lebih baik"..

so,kitorang pon gerak nak gi BJ kul 11.30am...on d way,jumpa dgn ezzah.kebetulan die pon nak gi BJ gak..ape lg..tumpang ngan die skali naik kete...heeeee...sampai2 je,kitorang gi lunch dlu..bg ade energy nak main boling nnt..:P after lunch ezzah xnak join kitorang gi men boling...(spt biase dia akn cube melarikan diri) actly die dtg pon juz nak repair lptop..xpela..kitorang pon naik ke BJ Bowl.....naik gi main boling ar..fuyyyoooo!! jd 1st customer!! xde sape2 pon lagi...macam kitorang dah sewa 1 tempat boling tu je...gembire je main..hehehe...kitorang nak main 3 games.. hm,our performance? mine = very bad...(tah nape arini cam x perform je.mebe dh lame x prektis) ann = perghh...smakin mantap!! ade improvement... pasni kalo aku ngan ann bergabung...for sure dpt kalahkan team shaza ngan yat...muahahaha... (it's a challenge for u guys!! :P) pas dah puas main 3 games, rase cam x ckup lg..so,tmbh lg 1 game.. hek elehhh... lagi trok!! kali ni aku dpt SUMPAHAN 9~ xde strike pon...tp ade la 2x dpt spare.yang lain sume asyik jatuh 9 pin je.. plak tu total pon dpt 109 je..eishh...trok btol...

sumpahan 9


okeyh,pas dah puas main boling..kitorang pon gi la ronda2 BJ tanpa ade hala tuju yg nyata.. masuk kedai ni.. masuk kedai tu.. tp xde pape nak beli. window shopping je la... last2, beli waffer je.. tetiba tingin nk mkn wafer choc+peanut butter... macam sedap je... nyum2....


ok,skang dah masuk waktu zohor... masih tidak mempunyai hala tuju...so,kitorang decide nak gi QUEENSBAY MALL la plak.. mengade-ngade konon nak semayang zohor kat sane.. hahaha.. pastu siap nak makan waffer dlm surau lagi.. :P (time tu cume ade 2-3 org je dlm surau..so,lantak la nak wat ape pon.hehe) tetiba,aku terpikir... "ann,sbnrnye ape tujuan kite dtg QB ni??xkan stakat nak smayang and makan waffer dlm surau ni je??" adehhh...dah smpai kat cni baru nak pikir..ape la.. dah x gune.. dah sampai QB pon... alang2 dah ade kat QB ni,kitorang decide nak jalan2 kat QB... cuci mate sudahhh..

"i'm still available"


xtau nak shopping ape..tp ann ade la bli adiah utk member2 die..me??aaaa...xbernafsu utk membeli ape2...:P tp pnat giler kitorang meronda dlm QB ni.. drpd south zone smpai ke north zone and back to south zone again.. mane tak penat.. mngalahkan pak gad yg bertugas je.. lenguh2 kaki ni berjalan... mane tmpat duduk ni ey....hurmmm.... ahha!! dah jumpa!!

yay...xde org...^_^

masih mampu tersenyum walaupun kepenatan..huhu

saye kepenatan.. (-_-!!)

ann yang sedang kepenatan juge...



lepas dah refill smule energy2 yg hilang... kami kembali meneruskan perjalanan.. erkk? "kite nak pegi mane lg ni?dah bosan ronda dlm ni.." tetiba ann came out with an idea...die ajak plak gi main pool kat BJ.. actly dari pas main boling lg si ann ni tergedik2 nak main pool.tp segan sebab ramai sgt kaum adam kat situ.. kali ni x kesah dah.walau apepon die nak try gak men pool..me no hal.. let's go!! pegi BJ balik...hahaha...mcm org x btol je kitorang ni... kejap gi BJ,pastu gi QB,then pegi BJ balik..eish2..mmg dah buang tebiat bebudak ni...:P

tunggu bas nak gi BJ semula...bye QB~



sampai kat BJ je,trus gi kat tempat pool.same tmpat ngan tempat boling td.. sure uncle tu dah knal..x balik2 lg bebudak ni...huhuhu.. slumber je la main pool...memula nak main mmg cam segan.. xde pon girls yg main kat situ. all boys!! huhuhu.. dah la kitorang xtau camne nak main.. ok2,xpe.. control.. yg penting wat muke konfiden.. hahaha... mmg kecoh giler kitorang 2 org main td.. mmg havoc!! dah la aim x kne.. lame gile nak masukkan 1 bola pon.. plak tu sesuka ati je nak masukkan bola yg mane2.. hahahaha.. nway,mmg enjoy la.. memula main mmg cam kurengggg sket,tp bile dah lame2, MACAM dah ok sket.. aim pon dah 50% accurate..hehehe.. bagus2.. leh wat hobi baru ni.. :)



me = sumbat je...

ann = first-timer (khusyuk aim bola)

ok,next...pas main pool,kitorang gi kat arcade games plak.main mcm2.. main 2 org je pon,tp happening giler!! hahaha... suke! suke! (^_^) okla,dah pnat main, lenguh2 badan...trus balik la... pegi kat lif...tengah tunggu depan lif... G.....1.....2.....3.....4......5(floor di mana kitorang berada)......ding! lif pon terbukak... eyh2...rase cam xnak blk lg la...nak pegi karaoke dlu...hehehe...so patah la balik...gi tempat karaoke.. actly aku xnak nyanyi pon...saje nak teman ann nyanyi... :P die nyanyi 2 buah lagu...1st lagu GIRLFRIEND by avril lavigne.. 2nd lagu SAAT YANG BAHAGIA by p.ramlee and saloma... alaa..lagu yg diorg nyanyi kat tepi tasik dalam filem masam-masam manis.. :)



"Saat Yang Bahagia" :)


lagu yg 2nd ni aku duet dgn ann.. hahaha... lawak je.. aku mmg btol2 xde bakat nyanyi ni... suara memang ke LAUT!! heeee... sekadar menYUMBANGkan 1-2 lagu tu bley la.. hehehe.. bukan senang aku nak karaoke ni...slalu teman shaza and nyanyi dlm hati je.. :P errrmmm...dah puas menYUMBANGkan lagu, kitorang pon nak balik... kali ni btol2 pnya nak balik tau... dah meninggalkan BJ...with no turning back!

otw back to USM


finally... sampai sudah ke USM~ (^_^) ohye,jumpa yat dlm bas RST. die nampak jeles kerana kitorang baru balik meronggeng..dan die tersangat jeles kerana tidak dpt turut serta dlm aktiviti meronggeng hari ini...hahaha...


fuhhhhhh.... memang sgt kepenatan dan rase agak buang tebiat pada arini...huhuhu... memang meronggeng sakan! x cukup BJ, pegi plak QB... then patah balik kat BJ.. eish2...gile btol la kitorang ni... kalo leh wat calculation, rasenye dah hampir2 20km kot kitorang jalan2 arini... hehehe... well...kitorang kan ade stamina yg sgt kuat.. :P ermm...okla...rase nak stop kat sini dlu.. stamina dah xde ni... mate dah ngantok...kaki dah sakit... badan dah lenguh2... i need to sleep right now~ (-_-)zzZZZ


p/s: ann...tanks so much!! heeeeee... sangat enjoy outing dgn kamu td... next time kite hangout sesame lagi eyyy... with other "RONGGENGIANS" ...hehehe.. suke! suke!! :)


aDiOs^^

Tuesday, February 3, 2009

LESTARI kah anda?

First of all, aku nak tnya.. apa yg korang paham pasal pembangunan LESTARI a.k.a sustainable development? it's the "in-thing" in Malaysia nowadays.. erk...? xtau? hurmm... i'm sure, semua org penah dgr, bile skang ni org asyik dok cakap pasal sustainable development la... sustainability la.. pembangunan LESTARI la.. tapi x btol2 faham ape sebenarnya yang dimaksudkan...am i right? so do i... huhu.. memula aku pon asyik dengar je org ckp.. tambah2 USM skang dah jadi APEX UNIVERSITY kan.. sket2 ckp pasal sustainable.. ke arah keLESTARIan.. tapi mende ape aku pon x paham.. my 1st perception about sustainable development ialah, pembangunan yang terancang. for example, tanam banyak pokok2, kurangkan pencemaran and mende2 yg berkait dgn alam sekitar je..

actually, baru2 ni aku ade gi seminar... "USM-RCE SUSTAINABILITY LEADERSIP PROGRAMME" at Pearl-View Hotel, Butterworth for 3 days and 2 nights-fully supported by USM.. (best wooo..makan 6x sehari!! :p) join seminar ni pon atas nama MPD Saujana. Seminar ni ade jugak wakil2 MPP sidang yg baru, mantan MPP sidang lepas, wakil2 MPD setiap desasiswa and pelajar2 drpd kampus kesihatan and juga kampus kejuruteraan. lebey kurang 67 org yg join. huhu.. ramai kan..?? (tapi yg join ni sume nye adik2 je...adeyhhh -_-!! ) ok2, kembali ke pangkal jalan... drpd seminar ni, baru la aku tau yang LESTARI tu bukan stakat alam sekitar je.. ia mewakili bnyak aspek iaitu sosial, politik, teknologi, dan ekonomi. contohnye kan, perpaduan antara kaum pon dikira LESTARI jugak.. menjadi seorang yg menepati masa pon dikira LESTARI. actly, ape saje yang kite wat semuanya ade berkait dengan keLESTARIan.yang bezanya, bagaimana cara kite melakukan sesuatu.. adakah ianya LESTARI atau tidak? still didn't get what i mean? huhuhu.. susah aku nak explain.. tapi kalo korang join seminar ni, and dengar camne cara TENGKU NAUFAL and DR.ZAINAL conduct seminar ni, for sure korang akan dapat rasa AURA KELESTARIAN tu...hehehe. okla...nak senang paham, camni.. anything yang korang lakukan, xkan affect or give harm to the environment or lebey tepat lagi.. "Pembangunan yang memenuhi keperluan generasi pada masa kini, dan ianya tidak menghalang atau mengehadkan keperluan dan kehendak generasi pada masa akan datang".. contohnye, kalo zaman skang kite bley tengok gajah, kite akan cuba kekalkan supaya generasi2 kite akan datang still dapat tengok gajah tu lagi. bukan juz tengok dari gambar je.. haaa...camtu la makna nya...huhuhu. kalo rasa x paham lagi, bley la search sindri kat GOOGLE website.. :)

Lepas aku join seminar ni, barula aku tau yang selama ni, aku macam just dok dlm cermin kaca.. tau ape yg berlaku kat luar sane, tp x ambik peduli. tengok je tanpa cuba membantu apa2.. so, after seminar ni, aku harap, aku dah ade input sket2 pasal SUSTAINABLE DEVELOPMENT ni, and dapatlah aku membantu apa2 yg patot. kalo seblom ni 24 jam dok on je laptop, skang ni bile x gune, off je.. before this suke je membazir air dalam shower, skang ni, guna air bile memerlukan je.. seblom ni kalo nmpak sampah wat dono je, skang ni, hopefully bley la tolong kutip ape2 yg bley.. actly, x rugi kite mengamalkan cara hidup yg LESTARI, bukan utk sesape pon sbnrnya. tapi utk diri kite sindri and our future.. (did i just say something good??? :p )

okeyh,aritu aku ade gitau kan yg Desasiswa Saujana sedang bergerak ke arah menjadi sebuah DESA LESTARI kan? hmm.. sebenarnya xde lagi desasiswa kat usm ade title ni.so,SAUJANA nak jadi pioneer.1st desasiswa yang nak mengamalkan cara hidup LESTARI..kalo program kitorang ni berjaya, maybe baru semua desasiswa2 lain bley ikot jejak langkah SAUJANA.. Antara program2 yang telah dirancang ialah:-

  1. tampal poster2 "reverse-psychology" and polisi2 yg akan dikuatkuasakan. (peringatan supaya timbul kesedaran)
  2. provide kaktus pada setiap bilik (menghijaukan bilik)
  3. menggunakan recycle bin di stiap cluster(asingkan sampah ikot jenis2)
  4. eat-reward.beri ganjaran kpd sape2 yg kerap makan di cafe.
  5. gune bulb yg save energy (dpt jimat tenaga)
  6. tubuhkan 1 committee yg akan terlibat dlm meLESTARIkan Saujana.

Errr...ape lagi tah projek2 yang kitorang plan aritu.. lupe plak. huhuhu.. so far, ini la antara projek2 yang akan dijalankan. to all SAUJANARIAN, harap sangat2 supaya anda smua dapat bekerjasama dan turut serta dalam semua projek yang akan dijalankan nanti.. kerjasama daripada anda semua amatlah dihargai... :)

"KE ARAH MELESTARIKAN SAUJANA"


p/s: cube kira, brape banyak perkataan LESTARI dalam petikan di atas?? hehehehe.. kalo ade terkurenggg kat mane2 ke, bgtau la ye.. saye budak baru belajar pasal LESTARI.. :p

 
Blog Template by yummylolly.com