Friday, June 26, 2009

nak ngorat ke...??

kenapa aku suka melakukan perkara2 yang memalukan diri sendiri?
arghhhhh... malu2!!

alkisahnya begini....

semalam aku dan semua housemate ku berpuasa sunat rejab.. so, bile dah semua puasa, masing2 malas nak masak sindri.. jadi kitorang decide nak makan kat luar je.. tengah syok2 kitorang borak2 sambil jalan, setibanya di 1 simpang 4, elok je kitorang nak melintas, ada la sebuah kereta oren yang dipandu oleh seorang lelaki (tahap kehenseman tak dapat dikenal pasti) ni pon nak melintas jugak... bila kitorang nak melintas, kereta dia pon nak gerak jugak.. bila kitorang berenti, kereta dia pon berenti... eyh2.. macam main acah-acah plak... last2, kereta tu bagi kitorang jalan dlu... lepas je lalu depan kereta mamat tu, aku pon dengan selamber and konfidennye mengeluarkan kenyataan berikut, "eleh...nak ngorat la tu!" (siap dengan gaya gedik yang over ok)

lepas jalan bape langkah, tetiba aku dengar ada suara orang lelaki gelak... aku toleh ke kereta tadi... mamat tu!!! oh my god!! die dengar ke apa aku cakap tu...??? baru la aku perasan... dua-dua belah cermin tingkap kereta mamat tu bukak. of course la die dengar apa yang aku cakap tadi.... adoyaiiii.... malunye!!!! aku pon terus lari dari situ dengan pantasnya tanpa menoleh kebelakang lagi... malu punya pasal.... (-_-")

pastu kawan2 aku citer yang masa mamat tu nak bagi kitorang melintas dlu, dia ada cakap "sory2"... cuma aku je yang tak dengar... haihhhh....

tapi sory to say la... perangai aku memang camni dari dlu... suka cakap mende merapu2 tanpa berpikir... haaaa.... pastu termalu sendiri... mesti kawan2 aku malu bila kuar dengan aku kan... aku akan melakukan something yang diorang tak expect...eish2... sorry la ye kawan2.... terimalah aku seadanya... T_T

Thursday, June 25, 2009

makan-makan di rumah supervisor

seperti yang aku telah war-war kan pada entry yang lepas, semalam aku pegi makan durian di rumah supervisor aku...dr.razip!!!! bukan stakat kami student2 master die je, habes semua warga lab 414 die jemput.. meriah giler ahhh... dekat 20 org ade la kot... memang ramai... (-_-")

masuk2 je rumah dr, bau durian dah menusuk idung... iye.. inilah rumah yang kite carik2 slama ini.. tak syak lagi...! hohohoho.. tanpa sempat membasuh tangan, terus mencapai durian2 di atas meja and trus makan... nyum2... seulas.... 2 ulas... 3 ulas..... ok. stop jap. bagi can org lain plak makan... then, move ke next station plak... pizza!! oh yeahhh.... makan dan makan lagi...!! sedap2!! ok, pizza dah abes... kembali ke station durian smula... ngehehehe... makan lagi 2 ulas... burppp... alhamdulillah.... hmm... bau durian... senyap2 sudah ye... hehehe... nampaknya bilangan durian yang boleh dimakan sudah semakin susut... bilangan bijik durian pulak makin menyerlah... jadi, ayuh kita terjah ke next station... jom makan KFC plak!! hohohoho... memang sedap sehingga menjilat ibu jari kaki... nyum2... (ini contoh hiperbola seperti dalam komsas)

fuhhhhh....sungguh kenyang menjamu selera pada petang yang hening baizura itu.. rasa cam tak mau balik je... memang best dapat kumpul ramai2... makan banyak2... buat umah org mcm umah sindri... hahaha... tapi nak wat camne.. kalo dah memang itu umah orang lain, tetap bukan umah sindri... so, masa untuk pulang... tsk. terpaksa pulang awal kerana encik driver ade hal lain... (nasib baik sempat abeskan semua makanan..hehehe) kite sebagai pengikut terpaksa la follow the driver kan... kang kne tinggal jadi menantu kat umah tu, jadi lain citer plak... ooopss... tettttttttttt!!!! *blushing* (ok, jangan jeles ye wahai pesaing2 ku :P)

sampai je rumah, rasa cam nak demam... dah la makan campur2... durian la, pizza la, kfc la... adoiii... perut ni dah macam ape je...masuk je sume... hahaa...tapi itu baru sikit..... hmmm... bile nak balik tu, dr ade ckp... "sok ade presentation"... adoiiii.... lagi la membuatkan suhu badan ni terus naik mendadak.... *demam panas*

hmmm... papepon, tak puas ati sangat la makan2 arini... sebab tak dapat makan banyak2.....rasa cam tak cukup je...kecewa.... :(


p/s:
actly presentation tak jadi wat arini and dr tunda d next day plak.... phewww!!! lega....:)

Tuesday, June 23, 2009

ini bukan jurnal mentor

skarang segala kerja copy & paste aku dah selesai...
sangat gembira dan terharu!! (sambil menangis keterharuan) :')
maka....dr telah memberi tugasan baru yang lebih mencabar...
hohohoho...apekah ia??
adakah copy & paste utk spesis bakteria yang lain plak??
oh tidakkk....
nak tau???
jeng...jeng...jeng...!!!
(drum roll....kasi saspen sket)


membaca 2 buah jurnal berkaitan Salmonella sp.

ok...jom tido skarang!!!
krohhhh....krohhhh....krohhhhh (-_-)zzzZZZZZ


ok...frankly, membaca jurnal ni lagi mencabar dari kerja copy & paste..
at least bagi aku la...
aku memang kurengggg gemar sket nak membaca...
kalo baca magazine/comics/novel aku layan ahhh...
(jurnal mentor aku layan gak..hehehe)
ni baca jurnal.....adoiiii.....
memang slalu jadi bedtime stories utk aku...

tapi...!!!
sejak 2 menjak ni, aku and labmates sangat rajin mengkhatamkan jurnal...
ini gara2 dr bijak memancing kami...

"ari rabu ni(esok) saya nak ajak kamu datang makan durian kat rumah saya. nanti kita bincang jurnal2 ni sambil makan durian la..."

so, ape lagi...bersemangat la kami menghadam segala isi2 jurnal ni...kang kalo tak tahu pape, die tak bagi makan durian plak...naya je...eish2...tak boley jadi ni...

ini serius!! (tiru suara ming-ming wonderpets)

kawan2...mari kita study jurnal bersungguh-sungguh!!! kalo tak esok tak boley makan durian...

Monday, June 22, 2009

kepada encik fadzil tersayanggg

If I had to live my life without you near me
The days would all be empty

The nights would seem so long

With you I see forever oh so clearly

I might have been in love before

But it never felt this strong


Nothing's gonna change my love for you
You ought know by now how much I love you

One thing you can be sure of

I'll never ask for more than your love


Nothing's gonna change my love for you
You ought know by now how much I love you

The world may change my whole life through

But nothing's gonna change my love for you



to my beloved encik fadzil....


HAPPY FATHER'S DAY!!!


i'm so proud to be your daughter..
you are my greatest superhero in my life!!!
thanks for everything daddy....
love you so so much!



Friday, June 19, 2009

nasi goreng sotong pedas

ok. aku bukan nak bagi resepi camna cara nak memasak nasi goreng sotong pedas. tapi ada satu insiden yang berlaku kat aku berkenaan nasi goreng sotong pedas ni... adehhh... memalukan jugak la.. (-_-")


actly, malam semalam aku and farah pergi makan kat 1 kedai makan di sungai dua (nama kedai ini terpaksa dirahsiakan atas sebab2 tertentu). teringin nak makan kat luar plak. seminggu ni asyik makan masakan sendiri je.. (sebenarnya org lain yg masak. aku menumpang je...) ok, apa yang aku nak highlight kat sini ialah waiter kedai ni, seorang lelaki yang boley di kategorikan sebagai comey... before this tak tau plak kedai ni ade waiter comey. kalo tak tiap2 minggu aku datang makan kat kedai ni... hahaha... ok2... kembali ke cerita asal. bile sampai2, aku and farah pon order la menu masing2.. dlm 10-15 min, makanan kami pon sampai... (service mmg pantas!) pastu tetiba dapat message from Wawa GRS (geng rumah sewa).. Wawa nak order nasi goreng sotong pedas.. aii... malu la plak aku nak bangun panggil encik waiter ni.. takpelah, tunggu dia datang dekat nanti baru aku order.

aku: aaa...saya nak tambah order...
en.waiter comey: nak order apa?
aku: bagi nasi gorong soteng.... eyh2.. silap2....(dah mula malu).. nah! tengok ni... (aku pon tunjuk message wawa kat die...adehhh...apehal la aku tunjuk message hp tu kat die..??ckp je tak bley ke?? haihhhh...malu pnya pasal trus tak bley pk dengan waras) nasi goreng sotong pedas dengan telur dadar bungkus ye! (sebut word by word)
en.waiter comey: hm..ok2...(terus pergi dari situ.aku tak prasan reaksi die)


konon2 nak control sikit ah depan mamat comey kan... tapi dek kerana kecomelan encik waiter ni, aku terus jadi tersyasyul depan die... malu giler ahhh.. tak tahu la die perasan ke tak... tak sanggup nak tgk expression muka die.. yang penting aku and farah sakit perut gelak... bley plak nasi goreng sotong jadi nasi gorong soteng! arghhhhh... tak bley blah! malu2... harap2 la mamat tu tak perasan... *pray hard*



p/s: moral of the story is... jangan lah pegi makan kat kedai yang ade waiter comey/hensem.... (-_-")

Tuesday, June 16, 2009

aku hanya RA yang menurut perintah....

semalam dapat 1 berita yang membuatkan aku rasa cam nak hantuk kepala wat head banging kat keyboard laptop ni... ini semua gara2 my supervisor telah mengeluarkan 1 kenyataan berikut....

"saya rasa, saya tak nak guna protein daripada bakteria Cupriavidus tu, saya nak kita amik protein daripada Salmonella enterica subsp. enterica serovar Typhi str. CT18 plak...."

bila aku dengar je kata2 terakhir from my supervisor tu, aku rasa macam KLCC baru je hempap atas kepala aku... gedegangggg!!!

abes tu... segala mende copy paste yang aku buat slama ni sia-sia jelah...??? adoiiiiii.... dah naik juling mata aku mengadap nama2 protein bakteria Cupriavidus necator H16 ni... dengan kerja copy & paste lagi... dan sekarang dr nak tukar bakteria plak...??? means...... kena copy & paste protein2 bakteria Salmonella enterica ni plak from the beginning.....? another 4398 proteins....??? *muntah+pengsan*

ok.. tapi pape pon, aku patot rasa sangat bersyukur sbb lagi 2 org my labmate dah sampai masuk kerja... so, kerja tak begitu membebankan... plus, dr dah jumpa cara paling mudah nak copy terus semua... tak perlu nak copy satu per satu dah... (-_-")


p/s: laptop aku rosak... jadi buat masa ni terpaksa berhempas pulas meng'copy & paste' di lab comp skool bio... adakah laptop ku ini rosak gara2 kerja meng'copy & paste'...???

Friday, June 12, 2009

serba tak kena

adoiii... ape la malang sangat arini... erm... ok, takde la malang sangat.. tapi kurang bernasib baik.. macam tak best je arini.. apa yang dibuat... semua serba tak kena!! haihhhhh..... (-_-")

semalam dah la ade konflik with my roomate... tak tahu la die dah ok ke blom... akukah yang bersalah...??? ok, afterall, it was all my mistakes. i admit it. sorry!! hurmmm... tah pape la ko ni hani.. haihhhhh....... (-_-")

pastu pagi tadi semangat je nak pegi kerja.. sampai kat lab pukul 8.50am.. ok, memang agak lambat sebenarnya. datang lambat dengan harapan bile sampai lab nanti, lab dah bukak.. tapi sesampainya di lab, pintu lab masih terkunci rapat. dr plak tak sampai lagi.. adoiiii... tak tahu nak dok kat mana, kitorang lepak kat tangga je. borak2 ngan makcik cleaner ni.. macam2 la yang dia cerita.. pasal family die.. pengalaman idop die.. bla.. bla.. bagus gak kan. at least bley blajar daripada pengalaman orang2 tua.. erm... bosannya menunggu... tetiba, my HNZ datang... *blushing* (ceria kejap..hehehe..saje nak cite gak part ni.. :P) pastu dekat2 kul 9.30am baru dapat masuk lab.... waaaaa...dekat 40 minit jadi penunggu tangga... haihhhh......... (-_-")

ok, bile dah masuk lab, bukannya trus nak wat kerja. boley plak check emel, blog walking, potong kuku, jalan sana sini wat tour dalam lab.... ok. ini namanya aktiviti membuang masa. biase la... bile dr takde kan... lalala... tetiba rasa nak gi toilet plak. balik dari toilet, aku terkunci pintu plak dari dalam. dah... satu kerja plak... tak boley nak bukak pintu dari luar... adoiiii... dah la dr takde ni... macam2 cara aku and sya cuba buat nak bukak pintu ni... guna spatula la, guna kunci rak la, guna pengepit la, and guna macam2 lagi la... tapi still tak berjaya. nampak dr nak masuk lab. dah mula cuak dah.. dr masuk2 je lab, trus bagitau dr yg pintu toilet terkunci.. tapi nasib baik la dr tak marah. phew!! lega..... ^_^

tengah ari tadi jumpa ngan tuan umah sewa ni. die dah mintak kitorang bayar baki dwet deposit next week. adoiii... pastu tadi gi beli barang2 dapur and tong gas. haihhhh.... sume nak kena pakai dwet lagi... sebulan ni aku rasa aku dah melabur banyak giler dwet.. dwet ni dah mengalir macam air.. laju je kuar... nak tunggu gaji lama lagi.... camne la nak meneruskan idop ni... tak sabar nak ujung bulan.. tunggu gaji masuk! tapi sementara tu, kne la berjimat cermat.. unfortunately, aku tak tahu bagaimana caranya utk berjimat cermat itu... haihhhhhhh.... (-_-")

papepon, arini memang aku takde mood nak wat kerja... rase down je.. coz macam2 sgt hal yg jadi kat aku arini. yela, masalah konflik, kewangan ngan pintu toilet terkunci plak... adoiii... (-_-") so, wat kerja pon mcm malas2... tapi tetiba tengah malas2 nak wat kerja, dr dah start gossiping, trus ade mood balik...heeeeee..macam2 yg la yang kitorang gosip.. dr pon bley tahan gak ye gosip2 ni... hahaha... memang tak bley blah la... tadi beria2 takde mood. tapi masuk part gosip2 je, trus bersemangat.. tah ape la nak jadi ngan cik hani ni.... haihhhhh..... (-_-")

okla, sampai sini dlu kot... will update later!

bye!


p/s: semua serba tak kena? eyh...tak jugak sebenarnya... ade je yang kena... :)

Thursday, June 11, 2009

lalala.....

semalam rasa hepi sangat!!
dapat jumpa ngan 'someone'.... :)
my H****Z...
ceria sepanjang hari...
lalalala~


ok. itu je.
bye!


p/s: shhhhhhhh..............

Wednesday, June 10, 2009

walaupun bz kerja...ronggeng tetap ronggeng!

as all of u may know, skang aku dah start kerja... huwaaaaaa... tak best nye bile dah kerja ni... ok. tipu. sebenarnya best jugak la sebab leh pegang dwet sindri... hehehe... plus, dah tak perlu nak mengadap buku... study... exam... tapi kan...... bile dah kerja ni, penat wehh.. bukannye leh sesuka hati sesedap rasa je nak relax2... ponteng2.. huh.. baru la paham betapa susah nya parents kita kerja nak carik duet utk support family.... :'(

walaupape pon...heeeeeeee.... walau aku sedang sebok dgn kerja2 meng'copy' & 'paste' ni.. sempat gak aku curik2 masa nak gi meronggeng! hahaha.. actly plan nak kuar ngan asma and yat... tp camne tah, asma tak jadi plak nak join... so, sesi meronggeng arini bersama hani dan yat ajelah~

petang tu, after abes kerja kul 5pm, trus balik umah..(tapi sebelum kul 5pm pon dah siap2 nak balik dah..hehehe) pastu kitorang pon gerak ke Kompleks Bukit Jambul...yeeehaaa... sesampainya di sana, booking tiket wayang dlu.. nak tengok cite ape ye? hmmm...??? layan la Night at the Museum 2... ok, mungkin cite ni dah 'basi'...tp ske ati aku la kan nak tengok cite ape pon... lalala~ kitorang nye wayang ni start kul 9.15pm.. hohoho... b4 dat, ape lagi... gi karaoke dlu..ngehehe.. bukan pe, si yat ni dah kemaruk + gian giler nak "menyumbangkan" lagu.. hehehe.. apa2 pon, memang best ah karok ngan yat.. (len kali blanje akak lagi ye...hehehe) suara aku takde la hebat mana pon kan...tapi belasah jela.. bukan nak masuk ujibakat pape pon... lalalala~ memang nyanyi tak hengat! mcm nak tercabut anak tekak ni... tambah2 part tarik lagu mahakarya cinta faizal tahir... perghhhh.... memang mantop ah!! and takleh lupa gak... lastly kitorg nyanyi lagu dangdut.. semakin rindu semakin asyik amelina... dah abes karoke pon still terngiang2 lagi "panas, panas, panasnya mentari....." asyik nak menyanyi lagu tu je...haihhhhhh (-_-")

okla,to cut it short, pas karoke, kitorang gi dinner, then solat maghrib... after dat, tak tahu nak watpe dah... round2 1 BJ tu... nak shoping2 takde dwet.. so, hanya window shoping yang ku mampu.. huhuhu...

lepas dah puas round2 BJ, kitorang pon bersedia utk menonton wayang... Night at the Museum 2!!! Yay!!! ^___^ memang best ah cite nih... better daripada Night at the Museum 1.. lebih klakar, lebih dramatik, lebih segala-galanya... aku nak bagi 10/10.. huuuuuu~ klakar giler ah cite ni... asyik gelak je... nasib baik time tu tak ramai org yang tgk dalam tu.. memang tak control dah ar... :P

abes citer ni dekat kul 11 gak.. kuar je dari wayang tu, semua kdai2 dalam BJ dah tutup.. cuak gak ah.. slalunye bas ade sampai kul 11 je.. ni dah pukul 11, kalo takde bas gak, tatau la camne nak balik umah... nasib baik ade 1 bas lalu.. bas ni lalu kat RST.. (haihh...dlu kalo tggu bas ni pnya la susah.lambat giler..ni time kite xnak naik,senang2 plak die datang..) walaupun bas ni bukan pergi sungai 2, bedal naik jela.. daripada takde bas langsung..kang tak pasal2 balik umah jalan kaki dari BJ ni..huh...tak sanggup!! so, daripada RST jalan kaki la pegi ke sungai 2 USM.. nasib baik jalan dengan yat...takdela takot sgt.. dibuatnya aku kena jalan balik sorang2,mau meraung...huhu~ jalan sambil mulut tak berenti borak tak trasa sangat la kepenatannya... sampai bilik kul 11.45pm.. housemate smua dah tido.. ade la lagi 2 org tak tido..sebab kepenatan tak trasa,aku pon borak2 plak ngan diorang..tetiba lapar..so, sempat lagi melantak...hehehe...mane la berat badan tak naik...makan tak kire waktu... :P dekat2 kul 1 pagi gak la baru kitorang tido... tido dengan nyenyaknya... zzzZZZZZZZZ

to yat --> thanks ya!! sronok dapat kuar ronggeng dengan kamu.. next time kite gi main boling plak tau... ^_^

p/s: rindu nak kuar ronggeng dengan kelab ronggeng.... hurmmmmm..... :'(

Sunday, June 7, 2009

sebok! sebok!

hai kawan-kawan!!
sorry la ye.. dah lame tak update blog ni... for your information, aku baru seminggu start kerja as Research Assistant.. Bz la jugak.. my first assignment from my supervisor.. wat mende copy & paste... huh.. bosan ya amat!! plak tu bukan nye main copy paste sikit2 je.. banyakkkk giler!!! naik juling mata mengadap laptop ni... aku bajet2 amik masa sebulan gak la nak siap kan kerja copy & paste ni.. keje copy paste je pon kan... adoiii...mmg mencabar mental and emosi btol... tapi, takpe lah.. dah nama pon research assistant kan... wat jela apa2 kerja yang supervisor dah bagi.. takde la makan gaji buta je kan...


ohye, aku baru je pindah masuk umah sewa... dekat gak dengan USM.. jalan kaki pon boley... before this squatting bilik shaza.. hehe.. now dah ade umah sewa sindri... share ngan kawan2... penat giler mengemas umah aritu... yela, ade 3 org je yang mengemas.. yang lain2 sume tak sampai lagi.. mmg kena work hard la... berkat ketekunan dan kerajinan kami 3 org mengemas, amik masa lebey kurang 4 jam gak la... fuhhhh... memang mencabar ar.... akhirnya semua selesai.. umah pon dah cantik... bersih lagi cuci.... :) hehehe...
(sorry...tak dapat nak upload gambo umah baru since malas nak carik kabel henpon)


eyh...okla...tak leh update lame2... nak sambung balik keje copy paste aku ni... kang tak siap, kne sound plak ngan supervisor... gaji nak... kerja malas nak wat... eish2... tak baek punya tau! huuuuu..... ok, guys.... till d next post... take care!


daaaaaaa~

Tuesday, June 2, 2009

lega...

alhamdulillah...
akhirnya aku dah dapat membuat pilihan...
memilih antara dua...
aku rasa itu yang terbaik untuk aku...
hopefully, pilihan aku ni tepat...
insyaallah...
dah malas nak pikir banyak2...
just buat yang terbaik...
mungkin ada hikmah yang tersembunyi...
Sekian.....

p/s: now dah memulakan tugas sebagai Research Assistant kepada Dr.Razip...

Monday, June 1, 2009

keliru!!!

arghhh..!!
benci btol bila ade perasaan ni...
perasaan apabila kita kna memilih antara dua...
sedangkan....
dua-dua pilihan ni kita nak..
dua-dua bagus...
dua-dua sama hebat...
dua-dua best...
dua-dua aku tak sanggup lepaskan....
tapi...papepon...
mesti pilih gak salah 1 je yang terbaek..
hanya satu!
pilihan itu mestilah....
yang btol2 sesuai dengan jiwa aku....
yang btol2 buat aku bahagia...
yang btol2 terbaek untuk aku...
masalahnye.....
yang mana satu???
aku btol2 buntu sekarang ni!!!


p/s: Ya Allah...kau berikan lah aku petunjuk-Mu.... bantulah aku dalam membuat pilihan ini... aku berserah segalanya kepada-Mu... Sesungguhnya, Engkaulah yang Maha Mengetahui segala yang terbaik untuk hamba-Mu ini... Amin...
 
Blog Template by yummylolly.com