Monday, January 25, 2010

tun tun tun, mari kita berpantun!

semalam aku gi tengok pesta pantun usm. atau lebih femes kat usm dengan nama PADU iaitu Pesta Pantun Antara Desasiswa USM. apa yang menarik nya pesta pantun usm ni ialah, semua pemantun di kehendaki menjawab dan menjual pantun secara spontan. ok. SPONTAN. pen and papers are not allowed! masa menjawab pantun plak hanya 80 saat. pergh... memang sangat hebat la pemantun2 ni. dah la nak kena menghafal pantun untuk dijual. at the same time, nak kena pikir jawapan untuk di jawab lagi. pulak tu, semuanya kena pikir dalam otak je.. perghhhh... respek betol ah! kalo aku yang masuk pertandingan ni, sure keras je kat depan tu. pantun untuk dijual tah ke mana.... jawab pantun pon tah pape2... nasib baik la aku tak masuk. boleh memalukan desasiswa sendiri je kot nanti... :P


ok, kembali ke acara pantun ni. semalam ialah acara final pantun, antara desasiswa SAUJANA dan desasiswa bakti permai. walaupon sekarang aku adalah warga PETAS (pelajar tanpa asrama) dan EX-SAUJANARIAN,  tapi oleh sebab semangat kedesaan masih sangat tinggi dan menebal dalam diri, maka aku pon pegi la men"support" desa ku tercinta.. go SAUJANA go!!!!


overall, pertandingan malam tu best! bukan nye pertandingan cikai2 je... judges pon diimport daripada Dewan Bahasa & Pustaka. nak tau ape yang menjadikan pertandingan ini lagi best?? well, pengerusi pertandingan pantu malam tu la.... beliau merupakan ex-student USM juga... siapakah beliau??? jeng3.......



ahmad fetri yahya!!!


haaa.... kalo sapa tak kenal beliau ni, tak tahu la... one of the famous malaysian host. ala, yang jadi host untuk Malaysia Hari Ini kat tv3... tak kenal jugak? hurmmm... lantak korang la... *give up* malam tu dapat melihat beliau secara live. sangat comel. dan suaranya sungguh macho!! auwwwww.... fetri yahya sangat klakar ok... beliau memang pandai menghandle majlis2 camni. sesuka hati je beliau bagi gelaran nama2 pemantun tu jadi nama pokok dan tumbuh-tumbuhan. group saujana diwakili oleh bidara, pegaga dan rambai. manakala group bakti permai diwakili oleh siantan, belimbing dan cermai. penjaga masa ialah kayu manis. dan pengerusi pantun iaitu beliau sendiri ialah strawberi. amboi2... nama dia nak glemer plak. hahaha. tengok pertandingan pantun ni dah macam tengok raja lawak plak rasanya... klakar btol... memang tak bosan la... si fetri ni tak abes2 dok mengusik pemantun2 tu. dah la diorang dok pening nak pikir jawapan lagi. huhuhu...


ok. ok. skip that part. kite trus ke result pertandingan. jeng3.... *drum roll* SAUJANA lost to bakti permai. *sigh* kecewa bangat gua. pemantun terbaik ialah siantan daripada bakti permai. no wonder la kalo dia dapat pemantun terbaik sebab beliau memang mantap. tapiiiiii.... dia sorang jela yang nampak gempak pon. yang tak leh blah si belimbing tu. adoiiii... hancusss... tergagap2.. sebutan pon dengar tak dengar je... haissshhh... aku pon takde la nak kata team saujana perfect. diorang pon ade jugak terlupa pantun sindiri. tapi... at least diorang konsisten. beza markah 3 je pon... hm, takpela. malas nak diungkit lagi. keputusan hakim adalah muktamad. there's nothing we can do about it kan. so, semoga team saujana dapat improve lagi untuk masa2 akan datang...


okeh la. stop sini dlu. nanti update lagi.


salam.

4 Colonies Tumbuh:

Uruchimaru @ kf said...

gwe pun pndi pantun haper..x caye..meh sini gwe jual ..ti kamu jwb ea..

"misai pendek tidak terkire..
ibarat kude hampir mati..
klu cik hanis tidak percaye
operatelah dada x-ray lha hati.."

lalalala sekian..
amcm ade ble kasi surrender ke?

haniey said...

kf:
amboi2...
hebatnye berpantun...
kalo ade org dah jual, mesti la kne beli kan...
tapi...
alamak!!
saya takde dwet la nak beli...
sorrryyy!!!
huhuhu

fresh-o-range said...

uii..ase mcm berada di awang-awangan...! hehe..

pantun?

mm, nak try gak..

di rumah, tiada mesin basuh,
tiada juga namanya televisyen,
baju aku dah seminggu tak basuh,
tp, still nak eksyen-eksyen..

haha..apakah????

haniey said...

fresh-orange:
rasa cam tengah main mario bros plak. ade awan2 ni kan... hehe

ceh..ko pon nk berpantun gak?
tapi okla pantun ko. ade bakat. mebe ko bley wakil PETAS next year???

haishhh..aku tak reti la nak berpantun2 ni..
PASS!!!!

 
Blog Template by yummylolly.com