Monday, February 22, 2010

akibat rajen ke lab pada hari cuti

assalamualaikum semua! :)

bertemu kembali... lama kan tak update? biasalah. malas! (dah malas nak carik alasan. tengok. malas lagi). sepatutnya nak update entry ni semalam, tapi biasalah. kan dah cakap tadi. malas. arini je konon macam rajen sikit. huhuhu. oh ye, nak bagitau. semalam kan, aku tido dekat 12 jam kot! giler ke hape kan. macam nak tido forever je... al-kisahnye begini..... (background music lagu gamelan)


pada hari jumaat yang lalu, aku memang seronok. datang je lab, tapi takde wat kerja. kebetulan labmate ramai tak balik cuti lagi. so lab lengang je. aku pon malas nak wat kerja. tak best ah wat kerja. tak bley main berebut2. huhu.. takpela, start wat kerja next week jela. semangat baru. yosh! so, aku pon dok jela mengadap laptop kat dalam lab sampai la hari jumaat.... then, malam tu baru aku terpikir, aku nak start wat kerja isnin depan, but then, aku tak prepare pon bahan2. medium culture etc... adoyaiiii... so terpaksa la buat keputusan nak datang lab hari sabtu.... (-___-") padahal boley je wat time2 free aritu.... >___<


so, keesokan harinya, dengan semangat yang berkobar2, bangun tido pukul 10 terus siap2 gi lab. nasib baik ada orang gak kat lab. takde la kesunyian sangat. huhu. sampai2 lab, buat kerja dengan bersungguh2. keadaan dalam lab itu sungguh sejuk. seriusly. dah macam nak demam rasa. menggigil dah. tahan jela. lebey kurang pukul 2pm, balik umah balik... sekejap je kan? =) kalo tau buat last week pon xpe... (-_-")


dalam perjalanan pulang, pukul 2pm, cuaca sungguh sangat panas... sekarang ni kan memang musim panas. temperature dalam 35 or 36 degree Celcius kot. perghhhh.... tadi punya la kesejukan dok dalam lab, pastu tetiba panas plak. macam kena heat shock plak. berpinar je mata. tapi sebelum tu sempat lagi singgah kedai makan beli nasi bungkus. hehehe. buat bekalan... :P konon2 sampai je bilik nanti nak terus makan, tapi, tidak. terus terbungkang atas katil. dapat la melelapkan mata setengah jam. then, lepas semayang zohor baru la makan nasi bungkus tadi. tu pon tak habes. makan lauk je. tak berselera. masa beli tadi nampak sedap je. haihh.. rugi2... so selepas menjamu selera, aku pon tido. sedar2 je jam dah pukul 6. ingatkan bila dah tido ni kepala dah ok sikit. tapi jadi makin berdenyut-denyut. adoyaiiiii... makin menjadi2 plak...


last2 dalam pukul 9.30pm aku dah terbaring atas katil. sakit giler kepala kot. tapi masih nak berlagak kebal. tak mau makan ubat. tapi bila dah terbaring atas katil bukan nya leh tido pon. biasala, badan tak selesa. panas-sejuk. dok dalam bilik pon sorang2. takde sapa nak marah2 suh makan ubat. apa lagi, tergolek sana, tergolek sini, pusing sana, pusing sini. still takleh tido gak. badan dah menggigil2. terpaksalah makan jugak ubat. haihhhh... time tu dah pukul 11 lebey kot. lepas dah makan ubat baru la bley tido dengan aman....


tapi tidak la seaman mana pon. kejap2 terjaga. kejap tido atas katil. kejap tido atas lantai. pastu naik tido atas katil balik. sangat tak selesa. pastu sedar2 je dah pukul 11.30am. itupon sebab ezzah call. perghhh...terkejut beruk. sebenarnya dah janji ngan ezzah nak gi BJ. join skali dengan bebudak NAP. tapi sebab aku pon tak sehat, tak dapat la nak join. wuwuwuwu...


apa2 pon, today i feel so much better... ^_^ dah sehat dahhhh... hehehe... okla, cukup untuk entry kali ni. jumpa lagiiiiiiiiii~~~


p/s: esok kena datang lab seawal 7am. huwaaaaaa!!

Wednesday, February 17, 2010

engagement marathon

hepi hols everyone!! eh eh. dah abes holiday pon. aiyaaa... macam tak puas cuti je. even dah masuk lab arini pon still in holiday mode lagi. malasnya!!! tak tahu nak start keja yang mana 1. padahal banyak je keja yang nak kena buat... *sigh* okla, kita hold dulu keje2 lab tu sebab aku ada nak story sket ni.. hahaha... jommmmmmm!!!


sebab title ni engagement marathon? hohoho.. sebab ramai sangat yang nak bertunang. berderet2. memula my sis. after that my maksu plak. ikotkan aku pon nak join marathon ni skali, tapi takde calon. actually last saturday (13feb2010) my sis bertunang. aku pon terkejut dia nak bertunang. sebab sume macam tak plan je. last minute. dapat tau seminggu before dia nak bertunang. aku plak time tu takde kat rumah. so takde menda yang aku bley tolong. sume urusan beli barang hantaran and everything di uruskan sendiri oleh my sis and kezens yang lain. ari jumaat baru la aku and my sis sampai rumah. tolong my mom apa2 yang patot. kemas2 rumah sket. tolong2 kupas itu ini. masak pon my mom yang buat sindri. so memang agak kelam kabut ar. luckily ada my kezens yang datang tolong. phew~~~


ok,keep it short. tema aritu ialah kaler maroon+krim. hantaran? 5 balas 9. ape lagi ek? bakal abg iparku orang kelantan. kalau takde aral melintang, insyaallah, tahun 2011 aku dapat abang ipar.. :) alhamdulilah semua makcik pakcik belah my dad datang turun. belah my mom semua takde yang datang sebab on the next day nye plak my maksu yang akan bertunang. so, diorang sume bz kat kampung. lagipon plan last minute kan. nasib tak clash je. huhuhu... malam tu, lepas dah selesai majlis semua, kitorang dengan ala kadar kemas rumah sebab terus nak balik kampung malam tu jugak. penat2~~


the next day, my maksu selamat ditunangkan dengan orang taiping. hantaran 9 balas 21. tema kuning-oren. alhamdulilah, majlis berjalan lancar. insyaallah, hujung tahun ni aku bakal dapat paksu.. hehe.. apa lagi ek.. walaupun just majlis pertunangan, tapi agak meriah jugak. maybe sebab wat kat kampung. ramai orang kampung gotong royong. sponsor itu ini. lagipon mungkin sebab dah lama keluarga kitorang tak wat kenduri besar2 camni.. tu yang cam meriah je rasa.. okla, aku tak tahu nak mengarut apa. layan jela gambar2 ni... :)


orang kuat majlis - my dad & mom

dia pon nak jugak... :P

my kazens n sis :)

ambik restu bakal mak mertua

cincin tunang

muka hepi dah bertunang

me and my sis

my sis and her fiance

my maksu

me and my maksu

menyarungkan cincin pertunangan

muka hepi jugak dah bertunang

bersama 21 hantaran pihak perempuan

gambar "mencari jodoh".. hahaha


so, ini la gambar2 yang larat di upload sepanjang majlis pertunangan aritu. apa2 pon aku nak wish congrats to my dear sis and maksu on their engagement. how do i feel? of course i'm happy for them! :) but at the same time, i do feel a bit sad. entah la. mungkin sebab rasa nanti diorang dah nak kawin. so, takleh nak gedik sama2 cam dolu2... huhuhu. tapi takpela. baru bertunang je kan. :) ok2. no emo2. congratulation once again! ^____^


p/s: bila turn aku plak???? itu yang kita tak tahu...

Friday, February 12, 2010

"eh, dr.sree!"

 just now i met my lecturer.
dr. sreeramanan.
he taught me in tissue culture subject
during my undergraduate studies.
i never thought he would remember me!
and also my blog.... :P
so this entry is specially made for dr.sree! 
hahaha.. 
how was it dr? 
u like it? :))

Thursday, February 11, 2010

addicted to this song!

ade tak sapa2 yang tak tengok lagi korean drama 'you're beautiful'? eish3... you all ni... sila pergi tengok sekarang ye. bukan pe. cite ni best kot. rugi kalo tak tengok. drama of the year! actually aku pon baru berjinak2 layan citer ni. tak abes pon lagi. baru 7 episod. hahaha. tapi sebab sangat suka dengan OST drama ni, tak sabar2 nak update entry. semua lagu best. especially lagu still (as ever). ada 2 version. 1 dinyanyikan oleh lee hong ki (F.T Island) and lagi 1 version nyanyian kumpulan A.N.JELL. dua-dua version pon best! ^___^ erm, bila dengar lagu ni, teringat kat someone.  siapakah beliau? jeng3.... *wink* apa-apa pun, mari kita layannnnn lagu ni.... zassssssssss!


 STILL (AS EVER)

sa rang eun a nil geo ra go
jeol dae ro a nil geo ra go
mae beon sog yeo wat ji man nae mam eun ja kku neo reur bu reu go
han geor eum do mang chyeo bo go han geor eum mir eo nae bwa do
geu reor su rog neon nae an e keo jeo ga go iss eo

geu man keum sa rang ha na bwa geu man keum gi da ri na bwa
geu to rog a peu ge hae do nae mam eun neor tteo nar su eopt na bwa
sa rang eun ha na in ga bwa
nae mam eun byeon chi an na bwa
neor hyang hae ji kyeo on sa rang i je neun da man ar su it da go

tta tteut han neo ui nun bic i tta tteut han neo ui sa rang i
dar a nar su rog nae an e keo jyeo ga go iss eo

neo do nar sa rang haet na bwa neo do nar gi da ryeot na bwa
geu to rog a peu ge hae do ne mam eun nar tteo nar su eopt na bwa
sa rang eun ha na in ga bwa
nae mam eun byeon chi an na bwa
neor hyang hae ji kyeo on sa rang i je neun da man ar su it da go
neor sa rang hae

ttae ro neun sa rang i hog eun nun mur i
u rir him deul ge hae do
sa rang hae sa rang hae nae gyeot en neo man iss eu myeon dwae

yeo jeon hi sa rang ha na bwa
yeo jeon hi gi da ri na bwa
meo ri reur sog yeo bo a do ga seum eun sog ir su neun eopt na bwa
sa rang eun ha na in ga bwa
nae mam eun byeon chi an na bwa
neor hyang hae ji kyeo on sa rang i je neun da man ar su it da go
neor sa rang hae


TRANSLATION:

It wasn't supposed to be love
It was never supposed to be
I fooled myself many times before, but my heart keeps on calling you
Before i tried to run away
I tried to push a step away
But even then you were growing bigger inside me

I must love you this much
I must wait for you this much
No matter how much it hurts, my heart can't leave you
There must be one love
My heart won't change
The love I protected for you, now I can tell you everything

Your warm eye expression
Your warm love
You are growing bigger inside me

You must have loved me
You must have waited for me
No matter how much I made you hurt, your heart can't leave me

There must be one love
My heart won't change
The love I protected for you, now I can tell you everything
I love you

Sometimes love, or tears will cause problems for us
I love you, I love you I just need you next to me

I must still love you
I must be waiting for you
I could fool my mind, but not my heart

There must be one love
My heart won't change
The love I protected for you, now I can tell you everything
I love you



p/s: kepada 'KAMU' yang dah lama tak dengar khabar berita, if u read this, just want you to know, this song is dedicated to you.

Wednesday, February 10, 2010

rasa best tetiap minggu ada progress meeting

actually pagi tadi ade progress meeting ngan my boss a.k.a supervisor. saje je boss suruh datang kul 8 pagi.. macam la tak boleh wat petang sket ke. haishhh... ni mesti boss tau anak2 buah dia ni liat datang lab. kalo tak kul 9 lebey baru sampai lab... hehehe. lately nampak my boss ni sangat serius plak. selalunya progress meeting once a month. sekarang ni tetiap minggu nak wat progress meeting. padahal last week baru je update progress. kompius2... tapi takpe. kita layannnnnn je... :D


night before the progress meeting tak study pon. muahahaha.. sempat abeskan 2 episod cite you're beautiful lagi. hehehe... tapi, sebab esok takot plak bila boss tanya, tak reti nak jawab, so baca jugak la tajuk2 jurnal yang ada. buat syarat. janji baca. mana la tau. moga2 diberikan petunjuk nanti... *menadah tangan dan berdoa*


haaa... meeting pagi tadi my boss plak yang datang lambat. sebab dia terlupa. haha. tapi takpe, sebab tak ready lagi. cuak. tula, malam tadi tak nak study. ni la balasan nya. wuwuwuwu... maka bermula la sesi soal jawabnye....hohohoho


boss (b): so, what did u get?

me(m): erm... aritu...

b: speak english... u hv to prektis...

m: erk... ok... erm... there is no journal on salmonella drug discovery... errr... like TB journal that u gave... basically... err... they focus on.........

b: what?

m: ermmm.... (blur giler. muka cam dah nak nanges. buat eye-contact ngan hadi bagi isyarat "weiii...tolong aku la!!!") haa.. the journal dat i read yesterday... (tetiba tukar topik)

hadi (h): (gigih bukak laptop. tunjuk journal yang sempat dibincang semalam)

m: from this journal, it stated what are the essential genes. but our KAS I and KAS II gene are not really essential. only KAS III are essential. bla... bla.. bla... specific reaction... bla.. bla...

h: KAS I and KAS II... bla.. bla... same reaction... bla.. bla...

b: ok... that's good.....

m: (muka dah tersengih-sengih. tapi cover. tak nak bagi boss nampak)

b: so, i want both of u to start cloning this gene... start all over again... bla.. bla.. back up... bla.. bla.. search for drug discovery... bla.. bla... high troughput screening... bla.. bla.. presentation... bla.. bla..


ok. stop sampai di sini. memang panjang boss cakap tadi. fuhhh... amik kau! memang banyak sungguh new assignment yang boss bagi. huwaaaaaaa.... yang tak leh blah, boss cakap both of us kena wat presentation in one month times.. on salmonella drug discovery... adoiiiii... dah la tak banyak journal pasal ni... entah apa la yang kitorang dua nak merepekkan nanti.. and at the same time, nak kena proceed gak ngan project sedia ada. omaigod! omaigod! memang sangat banyak keje sekarang ni... tapi still malas gak nak wat apa2. bukan malas sangat la. tapi suka wat keje pelan-pelan. hehehehe.


erm....papepon, pas meeting tadi, dapat rasakan bebanan keje makin bertambah and tanggungjawab yang semakin berat. so, pasni takleh nak malas2 dah. boss letak sangat high expectation to both of us. ok, takde masa nak melalut panjang2. i'm a busy career woman now. eceh.... daaaaa~ :)

Thursday, February 4, 2010

untuk KAMU

kepada kamu. kamu. kamu. kamu. dan KAMU. aku nak mintak maaf kalau ada yang terasa dengan entry aku yang lepas. aku mintak maaf banyak2. bukan niat aku nak sakitkan hati sape2. cuma nak meluahkan perasaan. tapi tak sangka plak ada orang2 yang terasa. sorry2.... my bad.... haihhhh.... emosi sangat tak stabil... >_<


to shaza --> sorry dear... i know you'll always be with me... thanks so much for everything....



p/s: arini transformation berjaya. so agak sedikit gembira di situ...

Wednesday, February 3, 2010

"masalah aku, masalah kita. masalah kau, kau sendiri setel.."

entry kali ni agak emotional.. entry lepas geram.. harap maklum...


aku benci orang yang mungkir janji. cakap tak serupa bikin. masa senang, nak bersama-sama. bila susah, "ok, bye-bye". ingat best ke jadi camtu? bagi orang yang camtu memang la dia rasa best. sebab apa? sebab dia selfish. pentingkan diri. asalkan hidup dia senang, bahagia. so tak kesah dengan masalah orang lain. "jangan ganggu hidup aku sudah. itu masalah kau. kau sendiri yang setel. aku tak nak masuk campur. ok, babai.." perlu ke ada mentaliti macam ni. sedangkan dia tak sedar yang dia la yang jadi punca masalah tu... then senang2 je nak lepas tangan. yela, watpe nak kusutkan fikiran pikir masalah orang lain, ye tak? that's your problem.. not mine!


arghhh... siot ah. aku tengah serabut sekarang. entah pe benda yang aku merepek ni. tak reti nak explain. ayat berterabur. actually banyak lagi mende aku nak citer. tapi, otak tak leh nak pikir dengan waras. kalo ikotkan hati, mau entry ni jadi entry memaki hamun secara terbuka. tapi sebab blog ni rate U (umum), so, strictly no caci-maki are allowed! sesuai je untuk semua peringkat umur nak baca..


so, as for the conclusion (ceh..tetiba je) cuba la jangan jadi selfish. ingat, hidup kita ni macam roda. kadang2 kat atas, kadang2 kat bawah. mungkin arini ari kau, seronok la kan. dapat dok kat atas, rilek je dok atas tu. sedangkan aku, dok terpenyek kat bawah, kena menanggung beban sorang2. but it's ok, it's alright... your turn will come. and when your turn comes, be prepared for it. masa tu, pandai2 la kau setel sendiri. ok? good luck then.



p/s: why it has to be me?
 
Blog Template by yummylolly.com