Thursday, January 20, 2011

shocking news!

oh my gosh!!! this is so freaking shocked! dangggg~

baru semalam je aku post entry pasal KARA, how i really like them, and today, just exactly the next day after yesterday, i found out something that really broke my heart...

takde angin, takde ribut, tetiba je 4 out of 5 members of KARA (excluding Gyuri), diorang cakap nak keluar daripada company diorang sekarang. at first i was like..what the...??? this is just so unexpected! well, lately KARA agak famous both in Korea and Japan. in fact, sekarang ni pon diorang tengah shooting untuk drama terbaru diorang URAKARA. baru first episode kot... and suddenly, 4 of them cakap nak terminate the contract. terkejut giler ah! and one thing yang buat aku lagi shocked sebab si Leader Park Gyuri tidak tahu menahu langsung pasal geng-geng dia nak terminate kontrak tu.. lagi sekali rasa macam, what the...?? she's the leader ok.. how come dia tak tahu semua ni? tak tahu la kan kalo dia buat2 tak tahu or memang  all the members tak nak bagitau dia. but i really pity for her. it's now 4 vs 1. what a total defeat! bila reporter tanya, she seems clueless. she was left alone in the dark. but whatever it is, i know, she's strong. she's a goddess anyway.

tak lama lepas tu, naik plak article pasal DSP (company diorang) nak tuntuk hak atas nama KARA tu... bla.. bla.. bla... macam2 isu yang diorang cite.. pastu TV reports pulak buat kenyataan di sebalik semua ni... mostly sebab parents yang masuk campur. diorang tak puas hati sebab anak2 diorang tak dapat bayaran yang setimpal dan kena kerja macam slave. tu yang mula jadi isu. only mak gyuri je yang tak terlibat dalam hal ni. i really respect on her saying, I could not betray DSP, who worked their hardest in creating who KARA is now.  I have no problems with the contracts, and I trust DSP." good job gyuri's mom!! *high-five*


at first i was afraid of gyuri's feelings since she's the only one left with the company. but luckily, Hara (one of the members), cancels the contract termination and will stay in DSP. together with Gyuri. i'm so happy for that. it's now 3 vs 2. i hope the other 3 will cancel their contract termination also... hm, before this, aku tak minat sangat Hara ni. she's at the 4th ranking kot. huhu. but right now, she's my second biased in KARA. thank you so much Hara for staying with Gyuleader and not left her alone.. :')


kalau nak diikutkan, memang semalam KARA is on trending. tak sampai 10 minit, ada je artikel baru pasal KARA. they are like the hottest issues in Kpop World. komen2 netizens jangan cakap la... dah beribu-ribu kot. memang hotstuff! ni ada lagi 1 artikel pasal DSP responds pulak kat TV Report yang keluarkan kenyataan macam2. yang ni pulak the second counter-attack from their lawyers. antara sebab-sebab yang diorang tak puas hati, bayaran yang tak setimpal. KARA adalah sangat famous kat Japan, tapi bayaran yang diorang dapat sangat ciput. dah la kena fly back and forth to Japan every few days. kena kerja dah macam hamba. and macam-macam lagi la yang diorang tak puas hati. kena baca sendiri artikel tu. based on apa yang lawyer tu cakap la. kebenarannya tak tau la pulak kan...


menurut daripada apa yang aku baca, diorang kata semua ni involved dengan parents diorang. dan boleh jadi bebudak KARA tu tak tau pon apa yang terjadi. so, no wonder la gyuri tak tau apa2 pasal ni... kesian dia... and just today, Nicole's mom, tweet her stand on the agency issues. dia cakap yang dia buat semua ni sebab kesian kat anak dia, bersusah payah bekerja siang malam, tapi apa yang dia dapat sangat tak berbaloi. entah la... bukan aku tak suka mak Nicole ni ke ape, tapi, kenapa baru sekarang nak bangkitkan isu ni? dah lumrah la kot bila dah famous. banyak la tawaran. dah itu apa yang fans nak. and dengar cite, ada satu 'mysterious agency' ni, dah offer macam2 kat mak-mak bebudak KARA ni. diorang janji nak bagi layanan and gaji yang lebih baik. so, no wonder la kalo mak-mak ni nak melawan company anak diorang sekarang ni. tapi, diorang perlu ingat, sebelum diorang jadi famous, sapa yang berusaha nak naikkan nama KARA tu? sama la macam mak Gyuri cakap tadi. kalo takde yang lama, tak de la yang baru... betol tak? ok, agak emosional di sini.


so, sebab dah macam2 isu yang jadi kat KARA sekarang, maka segala aktiviti2 yang involve dengan KARA terpaksa di cancel buat sementara waktu. sepatutnya malam ni diorang ada Seoul Music Award, tapi tak boleh la nak pergi. and as we know, Leader Gyuri, she's a DJ at SSTP radio. so, buat masa sekarang, aktiviti DJ dia pon kena stop. "Gyuri was put in a state of shock after receiving notice of the contract terminations, and expressed that she could not take part in the live recording for her radio show". auwwww.... poor Gyuri... :( and luckily, their URAKARA drama will air as scheduled.... :)


one thing yang buat aku respect dengan KARA, even sekarang diorang agak berpecah, tapi hubungan diorang still baik lagi. Representatives reveals there is no discord between the members“Because of the differences in opinions, there most likely was something they were all uncomfortable with, but there definitely isn’t any discord.  When they were working, they came together stronger than anyone else.” Yeah, that's my KARA... :)


not a long time ago, the company, DSP release their second official statement and mentioning about Kamilia (term for KARA fans). lepas baca statement diorang tu, agak rasa tersentuh jugak la.. and diorang apologize to the fans. something yang agak susah dilakukan oleh company lain. tak tahu la kalau diorang saje nak bagi image diorang nampak baik ke ape, tapi terharu la.... huhu... "About five years have passed since KARA first began promoting themselves and met with their fanclub, Kamilia. We will be working our hardest in order to make sure that the absolute support and love that Kamilias share with KARA, through all the joys and hardships, do not go waste. We request that you extend your love and support once more to the five members of KARA, who are undergoing more difficulties through this ordeal than anyone else." apa yang bagusnya, walaupon ada lagi 3 members yang tak puas ati dengan DSP, but still, DSP suruh support all five members of KARA. rasanya DSP sayang KARA, and tak mungkin disband group ni. tapi, susah la kalau ada orang luar masuk campur and parents involved dalam hal ni. and one of their composer yang buat lagu2 hit KARA cakap, "I believe that KARA isn’t KARA without five members. If it’s not with all five, I refuse to work with anything regarding KARAI hope that today ends as a bad dream for something bigger and better, and I hope that we can dream of rising up once more, just like yesterday.” wow!!! well said mr.composer!!! i like you!! hahaha...


haishhh.. dalam masa 2 hari ni, boleh bayangkan tak berapa banyak artikel yang dah keluar kat allkpop.com ni? and semuanya pasal KARA! believe me, it will not end here. a lot more to come after this. so, for now, i'll just wait for the next article to come out. hopefully, they all will reunite back together. sama macam mr.composer tu cakap, KARA isn't KARA without five members. i believe in them. stay strong KARA and Kamilia!!!


KARA jjang!!!!


cr: allkpop


p/s : please note, all my info came from--> allkpop.

3 Colonies Tumbuh:

Lelaki Ini said...

wah
minat sgt2 la nieyh!

SasHa Lee said...

terperinci..ni memang maniac KARA ni..heee

Hani Kila said...

lelaki ini:
sangat minat :)


sasha lee:
yeah...die hard fan!!! ^^

 
Blog Template by yummylolly.com